postoji zabrinutost za tržište obveznica

Visokom italijanskom javnom dugu potrebno prilagođavanje budžeta

EU

18.4.2024 11:38 Autor: Redakcija Biznis.rs 2

Visokom italijanskom javnom dugu potrebno prilagođavanje budžeta Visokom italijanskom javnom dugu potrebno prilagođavanje budžeta
Italijanski javni dug je visok i potrebno je prilagođavanje državnog budžeta da bi se on smanjio, naveo je Međunarodni monetarni fond (MMF). „Italija je... Visokom italijanskom javnom dugu potrebno prilagođavanje budžeta

Italijanski javni dug je visok i potrebno je prilagođavanje državnog budžeta da bi se on smanjio, naveo je Međunarodni monetarni fond (MMF).

„Italija je napredna ekonomija sa povećanim dugom, to je zemlja u kojoj po tradiciji postoji zabrinutost za tržište obveznica“, saopštio je direktor fiskalnog odeljenja MMF-a Viktor Gaspar, prenosi Mina.

Prema njegovim rečima, MMF Italiji predlaže prilagođavanje budžeta koje bi vodilo ka „održivom smanjenju“ javnog duga.

Budžetski deficit Italije u ovoj godini će iznositi 4,3 odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP), navodi se u aktuelnom Ekonomskom i finansijskom dokumentu (DEF, Documento di economia e finanza) koji se svake godine do 10. aprila podnosi Vladi Italije i predstavlja glavni instrument za finansijsko i ekonomsko planiranje.

Naredne godine će, prema očekivanju DEF-a, budžetski deficit Italije iznositi 3,7 odsto BDP-a i pasti na tri odsto u 2026. i dalje na 2,2 odsto u 2027. godini.

Ekonomski i finansijski dokument prognozira da će odnos italijanskog javnog duga prema BDP-u postepeno rasti, ali da neće premašiti 140 odsto BDP-a.

  • LENA

    18.4.2024 #1 Author

    Očekuje se da će budžetski deficit Italije postepeno opadati prema projekcijama DEF-a.

    Odgovori

  • FILIP07

    20.4.2024 #2 Author

    Gde ima tu se i rasipa

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...