GOOGLE PROTIV COVID-19 Lociranje korisnika dostupno vlastima

Hi-techLifestyleSvetVesti

3.4.2020 13:53 Autor: Julijana Vincan 0

GOOGLE PROTIV COVID-19 Lociranje korisnika dostupno vlastima GOOGLE PROTIV COVID-19 Lociranje korisnika dostupno vlastima
Američka multinacionalna korporacija Google objavila je da koristi prikupljene podatke o kretanju ljudi, kako bi pomogli Vladama i zvaničnicima javnog zdravstva da procene efikasnost... GOOGLE PROTIV COVID-19 Lociranje korisnika dostupno vlastima

Američka multinacionalna korporacija Google objavila je da koristi prikupljene podatke o kretanju ljudi, kako bi pomogli Vladama i zvaničnicima javnog zdravstva da procene efikasnost političkih mera smanjenja gužvi na javnim mestima kao što su izolacija i rad od kuće u uslovima pandemije korona virusa.

U svom blogu, Google je istakao da objavljuje takozvane „izveštaje o mobilnosti“ za 131 zemlju, na osnovu objedinjenih i anonimnih podataka o lokaciji korisnika Google Maps-a, kako bi pokazali nedavne promene u obrascima putovanja. U Sjedinjenim Američkim Državama ova kompanija će detaljno obrađivati podatke za svih 50 država i okruga unutar tih država, otkriva NewYork Times.

Izveštaji proizilaze iz načina na koji Google maps koristi podatke o lokaciji svojih korisnika, kako bi im ponudili informacije o tome koliko su zauzeti restorani ili prodavnice određenog dana u nedelji ili doba dana. Google je istakao da koristi podatke iz „Istorije lokacija“, koju pružaju korisnici. Funkcija nije podešena da se uključi „podrazumevano“, već korisnici moraju da je aktiviraju kako bi delili podatke o lokaciji sa kompanijom. Takođe je saopšteno da će podaci biti deljeni u celini, tako da pojedinačna kretanja nisu otkrivena.

„Saznali smo od zdravstvenih zvaničnika da bi takva ista vrsta agregiranih anonimnih podataka mogla biti od koristi kako bismo donosili ključne odluke u borbi protiv bolesti Covid-19“, napisali su u blogu Džen Ficpetrik (Jen Fitzpatrick), viši potpredsednik za Google Maps, i Кaren DeSalvo, glavni zdravstveni direktor u Google Health-u.

PROČITAJTE JOŠ:

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...