uprkos porastu broja zaraženih korona virusom

Indija podigla procenu rasta na 9,2 odsto za ovu finansijsku godinu

AnalizaSvetU fokusuVesti

8.1.2022 14:04 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Indija podigla procenu rasta na 9,2 odsto za ovu finansijsku godinu Indija podigla procenu rasta na 9,2 odsto za ovu finansijsku godinu
Indija je podigla svoje procene rasta za ovu finansijsku godinu na 9,2 odsto uprkos porastu broja zaraženih korona virusom koji preti oporavku zemlje. Nacionalni... Indija podigla procenu rasta na 9,2 odsto za ovu finansijsku godinu

Indija je podigla svoje procene rasta za ovu finansijsku godinu na 9,2 odsto uprkos porastu broja zaraženih korona virusom koji preti oporavku zemlje.

Nacionalni zavod za statistiku (NSO) predviđa da će se treća po veličini azijska ekonomija snažno oporaviti od kontrakcije od 7,3 odsto prošle godine kada je doživela oštar talas infekcije i smrti od Covida-19.

Ipak, ekonomisti kažu da bi novi talas pandemije mogao da ugrozi njen privredni oporavak, piše Easterneye.com.

Indija je u petak prijavila 117.100 novih slučajeva zaraze korona virusom, a na dnevnom nivou broj obolelih je prešao granicu od 100.000 prvi put od juna 2021.

Glavni ekonomista u CARE Ratings Madan Sabnavis, rekao je da brojke „vrlo jasno govore da još nisu uključile uticaj covida“.

Administracija premijera Narendre Modija do sada se uzdržavala od najave drastičnog zatvaranja širom zemlje, jer nastoji da ograniči ekonomski danak trenutnog talasa.

„Uticaj na rast BDP zavisiće od toga do koje mere ograničenja treba da budu proširena na države u narednim nedeljama“, rekla je glavni ekonomista agencije za rejting ICRA Aditi Najar (Aditi Nayar).

Podaci NSO-a su ispod najnovije prognoze Međunarodnog monetarnog fonda, koji je predvideo rast BDP-a Indije od 9,5 odsto u tekućoj finansijskoj godini koja se završava u martu ove godine.

Centralna banka zemlje je takođe procenila rast indijskog BDP-a na 9,5 odsto ove godine, „pod pretpostavkom da se u Indiji neće ponovo pojaviti infekcija Covid-19“.

Zbog pandemije korona virusa pojedini ekonomski pokazatelji su pod pritiskom.

Stopa nezaposlenosti u zemlji je u decembru dostigla četvoromesečni maksimum od 7,9 odsto, pokazali su podaci Centra za praćenje indijske ekonomije (CMIE), pokazujući znake napetosti čak i pre izbijanja trećeg talasa.

Indija je ove nedelje po prvi put počela da vakciniše decu starosti između 15 i 18 godina, i dala je preko 12 miliona doza od 3. januara.

Ukupno, zemlja sa 1,3 milijarde stanovnika do sada je iskoristila 1,5 milijardi vakcina, pri čemu je 61 odsto odraslih primilo dve doze, prema podacima Ministarstva zdravlja.

Indija će od ponedeljka uvesti treće „dopunske“ doze vakcine građanima starijim od 60 godina i osobama sa pratećim bolestima.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...