Dokumentacija se može predati u roku od godinu dana od rođenja deteta

Majke od danas mogu da podnesu zahtev za pomoć do 20.000 evra

NekretnineNovacSrbijaVesti

1.3.2022 11:15 Autor: Ljiljana Begović 11

Majke od danas mogu da podnesu zahtev za pomoć do 20.000 evra Majke od danas mogu da podnesu zahtev za pomoć do 20.000 evra
Svi zainteresovani roditelji koji su stekli pravo mogu od 1. marta 2022. godine da podnesu zahteve za ostvarivanje prava na novčana sredstva za izgradnju,... Majke od danas mogu da podnesu zahtev za pomoć do 20.000 evra

Svi zainteresovani roditelji koji su stekli pravo mogu od 1. marta 2022. godine da podnesu zahteve za ostvarivanje prava na novčana sredstva za izgradnju, učešće u kupovini, odnosno kupovinu porodično-stambene zgrade ili stana po osnovu rođenja deteta.

Sekretarka za socijalnu zaštitu Nataša Stanisavljević kaže da je usvojenom Uredbom propisano da pravo na novčana sredstva može ostvariti majka za dete rođeno 1. januara 2022. godine i kasnije, a izuzetno, u slučaju smrti majke deteta, pravo može ostvariti i otac deteta pod uslovom da prvi put stiče u svojinu kuću ili stan na teritoriji Republike Srbije.

Po prijemu zahteva, jedinica lokalne samouprave zahteve za ostvarivanje prava sa potrebnom dokumentacijom dostavlja nadležnoj komisiji koja donosi rešenje o dodeli novčanih sredstava za izgradnju, učešće u kupovini, odnosno kupovinu kuće ili stana po osnovu rođenja deteta. Vlada za svaku budžetsku godinu donosi posebnu odluku kojom utvrđuje iznos novčanih sredstava za ostvarivanje prva na novčana sredstva za izgradnju, učešće u kupovini, odnosno kupovinu porodično-stambene zgrade ili stana po osnovu rođenja deteta.

Odlukom za 2022. godinu maksimalni iznos sredstava koji se može odobriti za ove namene je 20.000 evra.

Podnošenje zahteva

Zahtevi za ostvarivanje ovog prava sa pratećom dokumentacijom propisanom uredbom, podnose se preko nadležnog organa jedinice lokalne samouprave u roku od godinu dana od dana rođenja deteta. Za teritoriju Beograda zahtevi se podnose u Sekretarijatu za socijalnu zaštitu, 27. marta 43-45, svakog radnog dana od 7.30 do 15.30 časova.

Sve potrebne informacije u vezi sa uslovima za dobijanje ove subvencije, potrebnom dokumentacijom i obrascima za preuzimanje nalaze na sajtu Grada Beograda. Podatke koji se nalaze u dostupnim službenim evidencijama, organi jedinice lokalne samouprave pribavljaju po službenoj dužnost, a ostale dokaze prilažu stranke uz zahtev.

Potrebno je naglasiti da broj dece kao ni godine starosti majke koja konkuriše nisu uslovi za dobijanje ove vrste pomoći. Bezobzira koje je dete po redu majka koja se porodi ove godine ispunjava uslov za podnošenje zahteva.

Svaka majka dobiće tako priliku da država preuzme 20 odsto ulaganja u nekretninu, dok se taj iznos povećava na 50 procenata učešća ako su u pitanju devastirana područja, što je trenutno slučaj sa 23 opštine, a do maksimalnog iznosa od 20.000 evra.

Foto: Pixabay.com

Kako je sajt Biznis.rs već pisao, za konkurisanje za dodelu sredstava potrebno je obezbediti tehnički opis sa popisom radova i predmerom i predračunom koji je overen od strane odgovornog projektanta. Isti uslovi važe za gradnju u ostalim lokalnim samoupravama za 20 odsto vrednosti radova na izgradnji kuće.

Novac se može dobiti i za kupovinu kuće ili stana u visini od 20 odsto vrednosti nepokretnosti koju je procenio nadležni poreski organ, a najviše u iznosu od 20 odsto kupoprodajne cene utvrđene predugovorom o kupoprodaji nepokretnosti.

Takođe, i za učešće u kupovini kuće ili stana na kredit u iznosu od 20 odsto procenjene vrednosti nepokretnosti, na osnovu koje se odobrava kredit, a najviše u iznosu od 20 odsto kupoprodajne cene utvrđene predugovorom o kupoprodaji nepokretnosti.

  • JANA

    1.3.2022 #1 Author

    Jeste dobra akcija ,podrzavam da treba pomoci porodiljama ,ali realno gledano ,da li stvarno ima neka nekretnina da se kupi za 20.000e ,malo teze ali sve u svemu bolje ista nego nista …

    Odgovori

  • BOJANA

    1.3.2022 #2 Author

    Odlična odluka

    Odgovori

  • Milovan94

    1.3.2022 #3 Author

    Lepe vesti za sve majke, samo ne znam kolika će biti zainteresovanost

    Odgovori

  • GOCA BG

    1.3.2022 #4 Author

    Svakako lepa vest,bila bi i lepsa da je i taj iznos malo veci…

    Odgovori

  • BRANA19

    2.3.2022 #5 Author

    Dobra vest , valjda ce nekome biti od koristi…

    Odgovori

  • DEKSI

    2.3.2022 #6 Author

    Odlicna vest, znacice

    Odgovori

  • Milisavka

    6.3.2022 #7 Author

    Lepa vest, ali je jako teško ispuniti uslove

    Odgovori

  • MAJALG

    14.3.2022 #8 Author

    Kako su ovde degradirane sve majke koje su u predhotnoj ili ranijim godinama postale majke… mislim da je ovo toliko lose osmisljeno…

    Odgovori

  • Lolek

    10.5.2022 #9 Author

    Majke 22 godiste

    Odgovori

  • MAŠA

    5.3.2023 #10 Author

    Za novopecene majke lepa vest, za ove druge no comment

    Odgovori

  • ZELJKA

    27.1.2024 #11 Author

    Svaka čast

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...