u avgustu oslabila 0,2 odsto na godišnjem nivou

Maloprodaja u Hrvatskoj prvi put u padu nakon 18 meseci

EUNovacVesti

1.10.2022 12:36 Autor: Redakcija Biznis.rs 14

Maloprodaja u Hrvatskoj prvi put u padu nakon 18 meseci Maloprodaja u Hrvatskoj prvi put u padu nakon 18 meseci
U Hrvatskoj je u avgustu potrošnja u maloprodaji oslabila 0,2 odsto na godišnjem nivou, što je njen prvi pad nakon 18 meseci rasta, a... Maloprodaja u Hrvatskoj prvi put u padu nakon 18 meseci

U Hrvatskoj je u avgustu potrošnja u maloprodaji oslabila 0,2 odsto na godišnjem nivou, što je njen prvi pad nakon 18 meseci rasta, a posledica je, između ostalog, visoka inflacije.

Državni zavod za statistiku (DZS) objavio je izveštaj o prometu u trgovini na malo, a prema kalendarski prilagođenim podacima, potrošnja je u avgustu pala jedan odsto u odnosu na prethodni mesec, dok je u odnosu na avgust prošle godine oslabila 0,2 odsto, piše SEEbiz.

Potrošnja je na godišnjem nivou neprestano rasla od februara 2021. godine, ali u avgustu je taj pozitivni niz prekinut.

„Okruženje snažnih inflatornih pritisaka, ali i niskog nivoa potrošačkog optimizma doprineli su negativnim kretanjima dok je turistička potrošnja u središnjem delu turističke sezone zasigurno obuzdala i snažniji pad”, navode analitičari Raiffeisenbank Austria (RBA) u osvrtu na izveštaj DZS-a.

U avgustu je promet od trgovine na malo hranom, pićem i duvanskim proizvodima pao za 0,6 odsto na godišnjem nivou, a promet od trgovine neprehrambenim proizvodima, osim trgovine motornim gorivima i mazivima, za 0,9 procenata, pokazuju podaci DZS-a.

U prvih osam meseci ove godine promet od trgovine na malo realno je porastao 2,8 odsto u odnosu na isto razdoblje prošle godine.

„Visoke godišnje stope rasta u prošloj godini, odnosno učinak baznog perioda i snažna globalna neizvesnost uticaće i na kretanja u trgovačkoj delatnosti. Iako smatramo kako je inflacija dostigla svoj vrhunac, visoke stope inflacije i u mesecima pred nama delovaće na obuzdavanje potrošnje i kroz visoku percepciju inflacije koja je pod snažnim uticajem rasta cena hrane i energije, ali i većine sadržaja potrošačke korpe roba i usluga”, navode analitičari RBA.

S druge strane, i dalje pozitivna kretanja na tržištu rada delovaće, smatraju, pozitivno na maloprodajna kretanja.

„Tome doprinosi i uspešna turistička sezona kroz rast raspoloživog dohotka domaćinstava, s obzirom na to da se 60 odsto turističkog smeštaja u Hrvatskoj odnosi na privatni smeštaj”, zaključuje su u analizi RBA.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...