Amerikanci šire "crnu listu" nepoželjnih kompanija

Na udaru SAD tehnološke i zdravstvene firme iz Kine

AnalizaNovacSvetU fokusuVesti

15.12.2021 12:29 Autor: Vladimir Jokanović 1

Na udaru SAD tehnološke i zdravstvene firme iz Kine Na udaru SAD tehnološke i zdravstvene firme iz Kine
Vrednosti akcija kineskih zdravstvenih i tehnoloških firmi oslabile su u sredu nakon najave da će Sjedinjene Američke Države tokom ove nedelje dodati još kineskih... Na udaru SAD tehnološke i zdravstvene firme iz Kine

Vrednosti akcija kineskih zdravstvenih i tehnoloških firmi oslabile su u sredu nakon najave da će Sjedinjene Američke Države tokom ove nedelje dodati još kineskih kompanija na crne liste za ulaganje i izvoz. To uključuje i neke od najvećih komercijalnih proizvođača dronova, kao i biotehnološke firme.

Na investicionu „crnu listu“ Ministarstva trgovine SAD u četvrtak će biti stavljeno osam kineskih kompanija, uključujući DJI Technology Co Ltd, vodećeg svetskog proizvođača komercijalnih dronova, prenosi Reuters, pozivajući se na saznanja FT.

Američko odeljenje za trgovinu takođe bi trebalo da u četvrtak ograniči izvoz američkih firmi u više od 20 kineskih kompanija, među kojima su tamošnja biotehnološka preduzeća. Ubrzo po objavi ovih saznanja oslabile su akcije kineske zdravstvene zaštite, a šangajski berzanski indeks koji prati ovaj sektor (CSI300HC) izgubio je 3,2 odsto vrednosti.

Uticaj je bio još izraženiji u Hongkongu gde je Hang Seng indeks zdravstvene zaštite (HSHCI) pao za 7,6 procenata, dok je ukupni Hang Seng izgubio 0,91 odsto vrednosti. Zdravstvene kompanije već su bile pod pritiskom nakon što je kineska biotehnološka kompanija BeiGene Ltd potonula na svom debiju na berzi u Šangaju, zbog zabrinutosti da bi nekim kineskim kompanijama moglo biti naloženo povlačenje sa američkog tržišta akcija.

Izvor: Google

Prema navodima Bloomberga, kompanija Wuxi Biologics Cayman Inc. izgubila je 25 odsto vrednosti u Hong Kongu, dok je Sino Biopharmaceutical Ltd. oslabila za oko pet odsto. Proizvođač čipova Semiconductor Manufacturing International Corp. (SMIC) koji se već nalazi pod sankcijama izgubio je 6,4 odsto vrednosti, zbog pretnje novih mera.

Predlog koji razmatraju SAD pooštrio bi pravila o izvozu u SMIC sa sedištem u Šangaju, a Savet za nacionalnu bezbednost SAD trebalo bi u četvrtak da odluči o tome. Takođe, vašingtonska administracija razmatra stavljanje na „crnu listu“ još nekih kompanija koje su navodno uključene u nadzor kineskih ujgurskih manjina.

Konterjeri za transport
Foto: Tanjug/AP

Financial Times je naveo da će na „crnu listu“ dospeti softverska kompanija za prepoznavanje slika Megvii, proizvođač superkompjutera Dawning Information Industry, specijalizovani proizvođač softvera za prepoznavanje lica – kompanija CloudWalk Technology, grupa za kibernetičku bezbednost Xiamen Meiya Pico, kompanija za razvoj veštačke inteligencije Yitu Technology, kao i kompanije za računarstvo u „oblaku“ Leon Technology i NetPosa Technologies.


Proširenje liste dolazi samo nekoliko dana nakon što je kineska startap kompanija za razvoj veštačke inteligencije SenseTime Group stavljena na listu američkog Ministarstva finansija. To je dovelo do toga da ona odloži svoju inicijalnu javnu ponudu (IPO) u Hong Kongu od 767 miliona dolara. SenseTime tvrdi da su optužbe da ugrožava nacionalnu bezbednost SAD neosnovane. Nije jasno zbog čega će kineske biotehnološke kompanije biti sankcionisane.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...