S&P 500 izgubio više od pet odsto od petka

Nastavlja se višednevni pad berzanskih indeksa

BerzaNovacSvetVesti

31.8.2022 10:47 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Nastavlja se višednevni pad berzanskih indeksa Nastavlja se višednevni pad berzanskih indeksa
Na Wall Streetu su berzanski indeksi pali i u utorak, treći dan zaredom, jer se tržište još nije smirilo nakon psolednjih izjava predsednika američke... Nastavlja se višednevni pad berzanskih indeksa

Na Wall Streetu su berzanski indeksi pali i u utorak, treći dan zaredom, jer se tržište još nije smirilo nakon psolednjih izjava predsednika američke centralne banke, Federalnih rezervi, Džeroma Pauela (Jeromea Powella) o inflaciji i kamatnim stopama.

Dow Jones je sinoć skliznuo 0,96 odsto, na 31.790 bodova, dok je S&P 500 pao 1,1 odsto, na 3.986 poena, a Nasdaq indeks 1,12 odsto, na 11.883 boda, prenosi Mina pozivajući se na SEEbiz.

S&P 500 je izgubio je više od pet odsto od petka, kada je Pauel poručio da je potrebna oštra monetarna politika kako bi se inflacija stavila pod kontrolu. To je na tržištu izazvalo strahovanja da će Fed povećati kamate više nego što se očekivalo i da će razdoblje povišenih kamata potrajati duže nego što se očekivalo.

Međutim, poslednji podaci pokazuju da zaposlenost u Sjedinjenim Američkim Državama i dalje raste, a nakon pogoršanja u junu i julu, u avgustu se poboljšalo i poverenje potrošača. A to bi moglo podržati jačanje inflatornih pritisaka i argumente Feda o agresivnom zaoštravanju monetarne politike.

“Oni moraju oslabiti tržište rada, a kako će to učiniti – moraće povećati kamate i učiniti da stvari postanu skuplje kako bi se potrošači povukli, potražnja oslabila, a deo radnika otpustio”, kazao je parter u firmi Kace Capital Advisors, Ken Polsari (Ken Polcari).

Fed je od marta podigao kamate 2,25 procentnih poena, a po svoj prilici dodatno će ih povećati i na sednici u septembru.

Prema procenama na tržištu novca, postoji više od 70 odsto izgleda da će Fed u septembru kamate povećati 0,75 odsto. Procenjuje se, takođe, da bi do kraja godine one mogle iznositi 3,7 odsto. A dalje zaoštravanje monetarne politike dodatno će usporiti rast ekonomije, koja je ionako tehnički u recesiji, s obzirom na to da je blago pala dva tromesečja zaredom na kvartalnom nivou.

U svih 11 najvažnijih sektora S&P 500 indeksa cene akcija su pale, a najviše u energetskom sektoru jer su cene nafte pale više od pet odsto zbog strahovanja trgovaca da će usporavanje rasta ekonomija oslabiti potražnju za ‘crnim zlatom’.

I na većini evropskih berzi cene akcija su pale. Londonski FTSE indeks skliznuo je 0,88 odsto, na 7.361 bod, a pariski CAC 0,19 odsto, na 6.210 bodova. Frankfurtski DAX ojačao je 0,53 odsto, na 12.961 bod.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...