Deo vlasnika nelegalizovanih objekata u velikom problemu nakon izmena zakona

Nema legalizacije bez potpisa svih suvlasnika građevinskog zemljišta

BiznisInfrastrukturaSrbijaVesti

16.5.2021 08:01 Autor: Gordana Bulatović 2

Nema legalizacije bez potpisa svih suvlasnika građevinskog zemljišta Nema legalizacije bez potpisa svih suvlasnika građevinskog zemljišta
Kada je pre više od šest godina donet zakon koji je, kako su tada najavljivale vlasti, predvideo brzu i jeftinu legalizaciju brojnih objekata u... Nema legalizacije bez potpisa svih suvlasnika građevinskog zemljišta

Kada je pre više od šest godina donet zakon koji je, kako su tada najavljivale vlasti, predvideo brzu i jeftinu legalizaciju brojnih objekata u Srbiji, verovatno niko nije ni pomislio da će u 2021. godini ovaj proces biti, iz brojnih razloga, gotovo blokiran.

Na hiljade zgrada, kuća i poslovnih prostora izgrađenih bez građevinske dozvole širom Srbije i dalje je nelegalno. To umanjuje njihovu vrednost, jer više skoro niko ne želi da kupi nekretninu koja nije upisana u katastar.

Uz prilično sporu proceduru koja prati čitav proces, dodatni problem građanima koji imaju nelegalizovane nekretnine, ali i nadležnima za ovaj proces, donela je odluka Ustavnog suda kojom je osporena mogućnost da se objekti legalizuju bez pismene saglasnosti svih suvlasnika na određenoj lokaciji. Kako nadležni kažu, dešava se u pojedinim, istina ekstremnijim slučajevima, da je u pitanju i 20 do 30 suvlasnika čiji se potpis traži.

Kako za Biznis.rs kažu u Ministarstvu infrastrukture, građevinarstva i saobraćaja, odlukom Ustavnog suda od 5. juna prošle godine, utvrđeno je da jedna od odredbi nije u saglasnosti sa Ustavom i ona je odmah prestala da važi.

“Odredba zakona koju je Ustavni sud proglasio neustavnom glasi: Ukoliko je suvlasnik znao ili mogao znati za izgradnju objekta, odnosno izvođenje radova koji su predmet ozakonjenja, ali se u vreme izgradnje tome nije protivio, smatraće se da postoji saglasnost za ozakonjenje, te se u tom slučaju ne dostavlja pismena saglasnost svih suvlasnika na građevinskom zemljištu na kome postoji pravo susvojine”, navode u Ministarstvu i podsećaju da se navedeni član, posle odluke Ustavnog suda ne može primeniti. Ovo ne važi za slučajeve legalizacije koji su pravosnažno rešeni, pre odluke Suda.

Dodaju i da nemaju prostora da navedenu, novu praksu ne primenjuju, niti je o tome bilo reči.

“U tom smislu, organ koji je nadležan za poslove ozakonjenja će u slučaju kada je predmet ozakonjenja objekat izgrađen na građevinskom zemljištu na kome postoji pravo susvojine, u svim postupcima koji nisu pravosnažno okončani do 5. juna prošle godine, u fazi pribavljanja dokaza o odgovarajućem pravu na građevinskom zemljištu, vlasniku nezakonito izgrađenog objekta naložiti dostavljanje pismene saglasnosti svih suvlasnika. Ovaj nalog će biti izdat, bez obzira što je u prethodnom postupku već data overena izjava zainteresovanog lica da se suvlasnik koji je znao ili mogao znati za gradnju objekta, odnosno izvođenje radova koji su predmet ozakonjenja u vreme izgradnje, tome nije protivio”, ističu u Ministarstvu infrastrukture.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...