Prodaja NFT tokena dostigla nivo od 2,6 milijardi dolara

Nezamenljivi tokeni sve više privlače pažnju investitora

BerzaInvesticijeNovacVesti

11.12.2021 18:05 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Nezamenljivi tokeni sve više privlače pažnju investitora Nezamenljivi tokeni sve više privlače pažnju investitora
Ukoliko se pitate šta aukcijska kuća Christie ima zajedničko sa platformom Twitter, odgovor je jednostavan – obe trguju čuvenim NFT-ovima, koji postaju sve važniji... Nezamenljivi tokeni sve više privlače pažnju investitora

Ukoliko se pitate šta aukcijska kuća Christie ima zajedničko sa platformom Twitter, odgovor je jednostavan – obe trguju čuvenim NFT-ovima, koji postaju sve važniji resursi na tržištu.

NFT-ovi, ili nezamenljivi tokeni (non-fungible-tokens), su sredstva koja mogu biti kupljena ili prodata kao bilo koji drugi vid imovine, ali ne mogu biti zamenjeni. Mogu biti u formi digitalne umetnosti, video-snimaka ili u muzičkoj formi. Najlakši način da razumete šta su NFT-ovi jeste da ih posmatrate kao vlasnički sertifikat za virtuelnu ili fizičku imovinu.

Ove godine nezamenljivi tokeni su počeli da privlače pažnju brojnih investitora. Kako navodi sajt NonFungible.com, mesečna prodaja NFT-ova dostigla je nivo od 59,2 miliona dolara, a ukupan promet dosegao je cifru 2,6 milijardi dolara.

Aukcijska kuća Christie u martu je prodala NFT digitalnog umetnika po imenu Beeple za 69 miliona dolara i tako postavila svetski rekord, a potom je osnivač kompanije Twitter Džek Dorsi (Jack Dorsey) promovisao NFT prvog objavljenog tvita, te su “ptičice” dostigle vrednost od 2,5 miliona dolara, prenosi sajt Capital.com.

Sve je više kompanija koje svoje poslovanje zasnivaju na NFT-ovima, a generalni direktor NFT grupe House of Kibaa Dorijan Benks (Dorian Banks) izjavio je da će organizacija koju on vodi uskoro biti listirana na berzi.

Međutim, House of Kibaa nije pokrenula rundu finansiranja za izlazak na berzu, već je odabrala direktno listiranje. Prema Benksovim rečima, organizacija čije je primarno poslovanje usmereno na trgovinu NFT-ovima uspela je prošlog meseca da sakupi 2,5 miliona dolara od prijatelja, porodice i nekih investitora, što u kombinaciji sa prodajom NFT-ova vrednom 6,2 miliona dolara znači da ovoj kompaniji nije potrebno dodatno finansiranje.

Benks je napomenuo da postoji mogućnost da sledeće godine pokrene rundu finansiranja za svoju rundu finansiranja.

Kako je izjavio, prihod grupe House of Kibaa od početka godine do sada iznosi 7 miliona dolara, a očekuje da će taj iznos biti premašen sledeće godine.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...