NIS NASTAVLJA SA NOVIM INVESTICIJAMA Biznis plan za ovu godinu vredan 21 milijardu dinara

Firme u fokusuInvesticijeNovacSrbijaU fokusuVesti

8.1.2021 12:02 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

NIS NASTAVLJA SA NOVIM INVESTICIJAMA Biznis plan za ovu godinu vredan 21 milijardu dinara NIS NASTAVLJA SA NOVIM INVESTICIJAMA Biznis plan za ovu godinu vredan 21 milijardu dinara
Naftna industrija Srbije (NIS) je uspela da obezbedi stabilnost snabdevanja tržišta i realizuje ključne investicije, a biznis planom za ovu godinu vrednim 21 milijardu... NIS NASTAVLJA SA NOVIM INVESTICIJAMA Biznis plan za ovu godinu vredan 21 milijardu dinara

Naftna industrija Srbije (NIS) je uspela da obezbedi stabilnost snabdevanja tržišta i realizuje ključne investicije, a biznis planom za ovu godinu vrednim 21 milijardu dinara planirana su nova ulaganja, najavio je za RTS generalni direktor NIS Kiril Tjurdenjev.

“Mi ćemo nastaviti da ulažemo u Rafineriju Pančevo. Sledeći važan projekat je modernizacija postrojenja katalitičkog krekinga koji će omogućiti proizvodnju dodatnih proizvoda, uključujući i veću proizvodnju propilena. Taj projekat vredan je 80 miliona dolara i uradićemo ga u narednim godinama” naveo je direktor NIS.

Otvaranjem “Duboke prerade” Rafinerija Pančevo je postala vodeći prerađivač nafte u regionu.

NIS
Foto: Naftna industrija Srbije

“Mi već dugo, od prve modernizacije rafinerijskog komleksa 2012. godine, proizvodimo benzin i dizel evropskog kvaliteta. Nastavićemo njihovu proizvodnju i ubuduće, a Duboka prerada nam omogućava da dobijamo veće količine goriva koja imaju najveću vrednost na tržištu” objasnio je Tjurdenjev.

Kompleks Duboke prerade, prema njegovim rečima, ima i ekološke benefite.

“Prestali smo sa proizvodnjom mazuta sa visokim sadržajem sumpora i smanjili emisiju štetnih materija u atmosferu što će unaprediti ekološku sliku ne samo Pančeva, već i cele zemlje” istakao je on.

Govoreći o kretanju cena goriva, Tjurdenjev je istakao da je upravo 2020. pokazala da niko ne može da prognozira cenu nafte.

“Reč je o globalnom tržištu koje zavisi od ogromnog broja faktora. Mi, na primer, uvozimo dve trećine nafte koju preradimo, a svega jednu trećinu proizvodimo u Srbiji. Zbog toga zavisimo od kretanja cena na svetskim tržištima. Ipak, povećnjem efikasnosti rada i smanjem troškova Kompanije očuvali smo stabilnost i cena i domaćeg tržišta” naglasio je direktor NIS.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...