Berzanska vrednost društvene mreže od početka godine pala za 70 odsto

Online oglašivači izgubili milijarde zbog loših kvartalnih rezultata kompanije Snap

BerzaNovacVesti

22.7.2022 18:54 Autor: Redakcija Biznis.rs 6

Online oglašivači izgubili milijarde zbog loših kvartalnih rezultata kompanije Snap Online oglašivači izgubili milijarde zbog loših kvartalnih rezultata kompanije Snap
Kompanija Meta Platforms, u čijem vlasništvu je Facebook, Alphabet, koji poseduje Google, i druge firme prodaju online oglase izgubile su oko 80 milijardi dolara... Online oglašivači izgubili milijarde zbog loših kvartalnih rezultata kompanije Snap

Kompanija Meta Platforms, u čijem vlasništvu je Facebook, Alphabet, koji poseduje Google, i druge firme prodaju online oglase izgubile su oko 80 milijardi dolara kombinovane berzanske vrednosti nakon što su objavljeni loši kvartalni rezultati kompanije Snap.

Pogođena slabljenjem ekonomije, sve većom konkurentnošću platforme TikTok i izmenama u vezi sa podešavanjima privatnosti na iPhone telefonima, kompanija u čijem vlasništvu  je društvena mreža Snapchat nije ostvarila ciljane prihode u drugom kvartalu, a njeni rukovodioci su upozorili da predviđanja ukazuju na nestabilnu budućnost.

Vrednost akcija kompanije pala je za 26 odsto. Time je ukupan gubitak kompanije Snap u 2022. godini dostigao 70 odsto, piše Reuters.

Uzimajući u obzir da Wall Street već potresa mogućnost ulaska u recesiju, ovaj izveštaj je podstakao i rivalske kompanije na rasprodaju akcija. Tako je vrednost akcija kompanije Meta u produženom trgovanju pala pet odsto, dok su akcije Alphabeta izgubile tri odsto, a Pinteresta sedam odsto vrednosti. 

Akcije društvene mreže Twitter pale su za nešto manje od dva odsto. 

Prihodi ove kompanije pali su za 1,19 milijardi na 1,18 milijardi dolara međugodišnje, što je ispod očekivanja analitičara, koji su predviđali da će dostići 1,32 miljarde dolara. Kompanija je objavila da je imala gubitak od 270 miliona dolara, odnosno 35 centi po akciji, poredeći podatke sa prošlogodišnjom zaradom od 65,6 miliona dolara, odnosno osam centi po akciji.

Prihodi od oglašavanja kompaniji Twitter doneli su rast od dva odsto, do 1,08 milijardi dolara. U prvom kvartalu taj rast je iznosio 23 procenta.

Ovaj pad je smanjio tržišnu kapitalizaciju kompanije Alphabet za 40 milijardi dolara, a Meta je izgubila oko 25 milijardi dolara. Pad akcija kompanije Snap je umanjio njenu vrednost za sedam milijardi dolara. 

Zbog izveštaja kompanije Snap, pale su za po tri odsto i akcije firmi Spotify Technology, Shopify i Roblox.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...