za razliku od američkih, na evropskim berzama se oprezno trguje zbog povećanja ključnih kamata u evrozoni

Nastavlja se rast indeksa na Wall Streetu

BerzaSvetU fokusuVesti

22.7.2022 10:17 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Nastavlja se rast indeksa na Wall Streetu Nastavlja se rast indeksa na Wall Streetu
Na Wall Streetu su berzanski indeksi porasli i treći dan zaredom, jer su kvartalni poslovni rezultati većine kompanija bolji nego što se očekivalo. Dow... Nastavlja se rast indeksa na Wall Streetu

Na Wall Streetu su berzanski indeksi porasli i treći dan zaredom, jer su kvartalni poslovni rezultati većine kompanija bolji nego što se očekivalo.

Dow Jones je ojačao 162 boda ili 0,51 odsto, na 32.036 bodova, dok je S&P 500 porastao 0,99 odsto, na 3.998 poena, a Nasdaq indeks 1,36 odsto, na 12.059 bodova, prenosi Mina pozivajući se na SEEbiz.

S&P 500 je dostigao u četvtrtak najviši nivo od 9. juna, što se zahvaljuje boljim nego što se očekivalo poslovnim rezultatima nekoliko kompanija.

Među najvećim dobitnicima bila je akcija Tesle, s rastom cene za gotovo deset odsto, jer je taj proizvođač električnih automobila ostvario veću dobit nego što se očekivalo. To je podstaklo celokupni tehnološki sektor, pa je Nasdaq indeks najviše porastao.

Pritom su cene akcija Amazona i Applea, kompanija koje će rezultate objaviti naredne nedelje, porasle 1,5 odsto.

“Slika zarada je nešto bolja nego što su ulagači očekivali u svojim opreznim prognozama. Čini nam se da su cene akcija možda previše pale, posebno u tehnološkom sektoru, pa eventualno postoje neke prilike za kupovinu”, kazao je portfelj menadžer u firmi Cozad Asset Management, Brajant Evans (J. Bryant Evans).

Od više od 90 kompanija iz sastava S&P 500 indeksa, koje su dosad objavile izveštaje, njih 78 odsto ostvarilo je veću zaradu nego što se očekivalo.

U anketi Reutersa analitičari procenjuju da su kompanije iz sastava S&P 500 indeksa u drugom tromesečju ostvarile oko šest odsto veću dobit nego u istom prošlogodišnjem periodu.

Međutim, na makroekonomskom frontu situacija se ponešto pogoršava. Objavljeno je da je prošle nedelje broj prvih zahteva za pomoć nezaposlenima porastao na 251.000, najviši nivo u osam meseci.

Očekuje se dodatno usporavanje rasta američke ekonomije jer će američka centralna banka zbog visoke inflacije ovog meseca ponovo agresivno povećati ključne kamatne stope, najverovatnije 0,75 odsto.

A na evropskim berzama se trgovalo oprezno jer je Evropska centralna banka povećala ključne kamatne stope prvi put od 2011. godine, i to za 0,5 odsto, više nego što se očekivalo. Tako su kamate za refinansiranje banaka podignute na 0,5 odsto, kamate na prekonoćne pozajmice bankama na 0,75 odsto, a kamate na depozite na nula odsto.

Londonski FTSE indeks ojačao je 0,09 odsto, na 7.270 bodova, a pariski CAC 0,27 odsto, na 6.201 bod. Frankfurtski DAX skliznuo je 0,27 odsto, na 13.246 bodova.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...