Političke promene posle izbora

Premijerka Švedske podnosi ostavku, desničari formiraju vladu

EUVesti

15.9.2022 08:54 Autor: Vladimir Jokanović 1

Premijerka Švedske podnosi ostavku, desničari formiraju vladu Premijerka Švedske podnosi ostavku, desničari formiraju vladu
Premijerka Švedske Magdalena Anderson (Magdalena Andersson) najavila je da podnosi ostavku nakon što je priznala poraz svojih socijaldemokrata na parlamentarnim izborima održanim u nedelju.... Premijerka Švedske podnosi ostavku, desničari formiraju vladu

Premijerka Švedske Magdalena Anderson (Magdalena Andersson) najavila je da podnosi ostavku nakon što je priznala poraz svojih socijaldemokrata na parlamentarnim izborima održanim u nedelju. Tesna pobeda na izborima pripala je desničarskom bloku, koji uklljučuje ekstremne Švedske demokrate (SD).

Socijaldemokrate ostale su najveća partija u Švedskoj sa više od 30 odsto glasova, ali je koalicija okupljena oko ove partije izgubila većinu. Koalicija SD i tri stranke desnog centa osvojili su većinu u parlamentu koji broji 349 mesta, za tri poslanička mesta više, prenosi Guardian.

Anderson je izjavila da su desničarske stranke osvojile „tesnu većinu, ali ipak većinu“, kao i da će u četvrtak podneti ostavku na premijersko mesto. Džimi Okeson (Jimmie Akesson), lider SD koja je druga po broju osvojenih glasova, rekao je da je vreme za početak obnavljanja bezbednosti, blagostanja i kohezije u Švedskoj.


On je naveo da je vlada socijaldemokrata vodila zemlju u pogrešnom pravcu osam godina i da je vreme da Švedska bude na prvom mestu. Novi premijer ipak bi trebalo da bude Ulf Kristerson (Ulf Kristersson) čija je Umerena partija osvojila treće mesto na izborima.

Švedske demokrate, stranka koju socijaldemokrate optužuju za fašizam i koja vuče korene u neonacističkom pokretu, i koju su birači decenijama izbegavali, nametnula se na ovim izborima obećanjima oštre politike zakona, reda i imigracije. Oni su vodili kampanju koja je bila fokusirana na kriminal i imigraciju, nakon što se zamlja suočila sa velikim brojem pucnjava i ubistava u švedskim predgrađima.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...