Neizvesni rezultati parlamentarnih izbora

Uspon ekstremne desnice u Švedskoj

EUVesti

12.9.2022 10:38 Autor: Vladimir Jokanović 1

Uspon ekstremne desnice u Švedskoj Uspon ekstremne desnice u Švedskoj
Rezultati parlamentarnih izbora u Švedskoj, održanih u nedelju 11. septembra, bili su previše izjednačeni da bi pobednik bio saopšten istog dana, rekla je premijerka... Uspon ekstremne desnice u Švedskoj

Rezultati parlamentarnih izbora u Švedskoj, održanih u nedelju 11. septembra, bili su previše izjednačeni da bi pobednik bio saopšten istog dana, rekla je premijerka te zemlje Magdalena Anderson (Magdalena Andersson).

Prema navodima vlade, rezultati izbora verovatno neće biti poznati do srede, jer je potrebno da svi glasovi budu prebrojani, uključujući one iz inostranstva. Na osnovu do sada izbrojanih glasova, socijaldemokrate premijerke Anderson su osvojili najviše glasova, oko 30,5 odsto, ali neizvesno je da li će njena koalicija od četiri stranke imati dovoljno za formiranje vlade, prenosi Euronews.

Postizborne ankete predviđale su pobedu vladajuće levičarske koalicije, ali su prvi rezultati nakon prvih izbrojenih glasova pokazali da bi desničarski blok mogao da ostvari tesnu pobedu, prenosi BBC. Kriminal i integracija zajednica bili su glavne teme predizborne kampanje.

Švedske demokrate, estremno desničarska antiimigrantska stranka, ipak bi mogli da budu najveći pobednici ovih izbora sa oko 21 odsto glasova. Oni su prestigli tradicionalnu konzervativnu opoziciju i postali druga najveća partija u parlamentu. Prema do sada izbrojanih 94 odsto glasova, desničarski blok ima prednost od jednog mandata.

Lider ekstremnih desničara Džimi Akeson (Jimmie Akesson) verovatno neće biti premijer, ukoliko bude formirana desničarska vlada. Umesto njega, predsednik desničarske Umerene stranke bi preuzeo tu ulogu. Bez obzira na to, Švedske demokrate su osigurale prvo mesto na desnici, što bi trebalo da im donese najviše ministarskih mesta.

Švedske demokrate, stranka koju socijaldemokrate optužuju za fašizam i koja vuče korene u neonacističkom pokretu, i koju su birači decenijama izbegavali, nametnula se na ovim izborima obećanjima oštre politike zakona, reda i imigracije. Oni su vodili kampanju koja je bila fokusirana na kriminal i imigraciju, nakon što se zamlja suočila sa velikim brojem pucnjava i ubistava u švedskim predgrađima.

Tagovi
IZBORI VESTI

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...