Određene oblasti beleže i rast u odnosu na prepandemijske nivoe

Privreda EU potpuno oporavljena od korona krize

AnalizaEUU fokusuVesti

29.6.2022 16:31 Autor: Julijana Vincan 11

Privreda EU potpuno oporavljena od korona krize Privreda EU potpuno oporavljena od korona krize
Kao rezultat pandemije korona virusa i mera suzbijanja bolesti Covid-19 od strane država članica Evropske unije, indeksi proizvodnje EU za industriju, građevinarstvo, usluge, i... Privreda EU potpuno oporavljena od korona krize

Kao rezultat pandemije korona virusa i mera suzbijanja bolesti Covid-19 od strane država članica Evropske unije, indeksi proizvodnje EU za industriju, građevinarstvo, usluge, i indeks obima trgovine, imali su nezabeležen pad oko marta i aprila 2020. godine, pokazuju podaci Zavoda za statistiku EU (Eurostat).

U izveštaju je naglašeno da su se sve četiri ekonomske oblasti sada oporavile u različitim stepenima, pa čak i premašile nivoe pre korona krize koja je počela februara 2020. godine.

Za industriju, indeks je bio na 105,5 poena u februaru 2020. godine, pre nego što je opao za 26,8 odsto do aprila te godine. Od tada se vratio na nivo pre pandemije, neznatno premašivši (+1,9 procenat) nivoe pre korona krize u aprilu 2022. godine.

Ukupna građevinska proizvodnja smanjena je za 25 procenata od februara do aprila 2020. godine. Godinu dana kasnije, u martu 2021. godine, nivo pre krize bio je skoro ponovo dostignut. Nove informacije za april 2022. godine ukazuju na povećanje od 1,8 odsto u odnosu na situaciju pre korona krize.

Izvor: Eurostat

Mere suzbijanja korona virusa takođe su imale snažan uticaj na proizvodnju usluga u periodu od februara do aprila 2020. godine. U ovom periodu došlo je do pada od više od 16 procenata u ovom sektoru, ali je u martu 2022. godine došlo do oporavka, a podaci Eursotata pokazuju i povećanje od 7,8 odsto u odnosu na februar 2020. godine.

Ukupan obim trgovine u EU takođe je značajno opao od februara do aprila 2020. godine (za više od 20 procenata), ali je od juna 2020. godine u pozitivnom trendu, beležeći porast od 4,8 odsto od februara 2020. do februara 2022. godine.

Očekivan pad inflacije u julu u Srbiji

Na sednici Saveta za koordinaciju aktivnosti i mera za rast bruto domaćeg proizvoda (BDP) i Komisije za kapitalne investicije saopšteno je da je u prvom kvartalu BDP iznosio 4,5 odsto, dok su predviđanja za drugi kvartal četiri odsto. Kada je reč o inflaciji, njen pad očekuje se u julu.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...