Unije poslodavaca Crne Gore organizovala savetovanje

Inovativne delatnosti u fokusu interesovanja crnogorskih privrednika

InovacijePreduzetnikRegion

21.12.2022 08:25 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Inovativne delatnosti u fokusu interesovanja crnogorskih privrednika Inovativne delatnosti u fokusu interesovanja crnogorskih privrednika
Računovodstveno-revizorski odbor Unije poslodavaca Crne Gore (UPCG) organizovao je savetovanje privrednika koji su članovi te organizacije na temu „Pravo korišćenja podsticajnih mera na osnovu... Inovativne delatnosti u fokusu interesovanja crnogorskih privrednika

Računovodstveno-revizorski odbor Unije poslodavaca Crne Gore (UPCG) organizovao je savetovanje privrednika koji su članovi te organizacije na temu „Pravo korišćenja podsticajnih mera na osnovu inovativnih delatnosti i prikaz kroz poresku prijavu na dobit preduzeća“.

Savetovanje je organizovano u saradnji sa Ministarstvom nauke i tehnološkog razvoja i Upravom prihoda i carina (UPC), prenosi RTCG.

“U fokusu savetovanja bilo je predstavljanje podsticajnih mera po osnovu investiranja u inovativne delatnosti i poreskog tretmana investiranja, sticanje statusa korisnika prava na podsticajne mere za istraživanje i analiza prijave za utvrđivanje poreza na dobit preduzeća za ovu godinu, sa akcentom na inovativne delatnosti”, navodi se u saopštenju.

Iz UPCG su istakli da je uvodno predstavljanje izazvalo veliko interesovanje učesnika, nakon čega je usledila aktivna diskusija u kojoj su privrednici bili u prilici da dobiju odgovore na konkretna pitanja, a time i razreše dileme u vezi adekvatne primene navedenih mera u daljoj poslovnoj praksi.

Na događaju je ocenjeno da postoji veliki broj otvorenih pitanja i nedoumica koje uglavnom proizilaze iz toga što je u pitanju tek početak primene instituta posebnog poreskog tretmana investicija u inovacije, ali da će nadležni državni organi biti partneri privredi u implementaciji i sagledavanju potencijalnih problema, te da će se, ukoliko se ukaže potreba, propisi menjati kako bi se postigla svrha i namera pomenutog instituta.

Događaj su, u ime Odbora UPCG, otvorili izvršni direktor kompanije Balance Ranko Stanišić, izvršna direktorka Economic Team-a Tatjana Šćepanović i izvršna direktorka Racc-a Anita Radulović.

U ime Ministarstva nauke i tehnološkog razvoja učešće su uzele vršiteljka dužnosti generalne direktorke za inovacije i tehnološki razvoj Marijeta Barjaktarović i samostalna savetnica u Direktoratu za inovacije i tehnološki razvoj Nevena Radović.

Predstavnici Uprave prihoda i carina bili su samostalna savetnica u Sektoru za IT Svetlana Dobrović, poreska inspektorka za velike poreske obveznike Anka Raičević, kao i poreski inspektori u oblasti inspekcijskog nadzora Dragoljub Nikolić i Nikaš Petrušić.

Iz UPCG je najavljeno da će događaji ove vrste biti organizovani i u narednom periodu.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...