izvršni postupak učinjen bržim i efikasnijim

Jačanje sistema izvršitelja u Crnoj Gori doprinosi boljem ekonomskom ambijentu

RegionU fokusu

4.4.2024 15:41 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

Jačanje sistema izvršitelja u Crnoj Gori doprinosi boljem ekonomskom ambijentu Jačanje sistema izvršitelja u Crnoj Gori doprinosi boljem ekonomskom ambijentu
Osnaživanje sistema izvršitelja treba da se nastavi u cilju stvaranja boljeg ekonomskog ambijenta, ocenjeno je na okruglom stolu koji je organizovala Komora javnih izvršitelja.... Jačanje sistema izvršitelja u Crnoj Gori doprinosi boljem ekonomskom ambijentu

Osnaživanje sistema izvršitelja treba da se nastavi u cilju stvaranja boljeg ekonomskog ambijenta, ocenjeno je na okruglom stolu koji je organizovala Komora javnih izvršitelja.

Komora javnih izvršitelja je u saradnji sa Privrednom komorom (PKCG), uz podršku BESP projekta holandske organizacije CILC, povodom deset godina rada javnih izvršitelja, organizovala je okrugli sto pod nazivom „Kako do likvidnije privrede“, prenosi Mina.

Predsednik Komore javnih izvršitelja Vidak Latković, je naveo da je njihova namera bila da prvi u nizu događaja kojim se obeležava jubilej ovog udruženja, upravo bude organizovanje istog sa crnogorskim privrednicima, a koji se uglavnom i najzastupljeniji izvršni poverioci.

Komora je, kao jedan od kreatora Strategije reforme pravosuđa i pratećeg akcionog plana predložila, a što je i prihvaćeno, da se u ovoj godini zajedno sa Ministarstvom pravde i uz eksternu podršku nezavisnog konsultanta, sačini Analiza rada javnih izvršitelja za period od 2014. do ove godine, sa posebnim osvrtom na rešavanje zaostalih predmeta.

Latković je istakao da su javni izvršitelji, uprkos tome što su svakodnevno izloženi brojnim izazovima u radu, uspeli da izvršni postupak učine bržim i efikasnijim, te da je postignut veći stepen poslovne discipline u plaćanju obaveza, uz skraćeno vreme trajanja izvršnog postupka.

U prilog činjenici da su javni izvršitelji opravdali svoje postojanje u protekloj deceniji govore podaci internog izveštaja gde su, zaključno sa 31. martom ove godine, primili u rad 719.140 predmeta, od čega su u potpunosti riješili skoro 400.000, što čini procenat od preko 55 odsto riješenih predmeta.

Zaprimili su predmete ukupne vrednosti oko 2,75 milijardi evra, od kojih su naplatili oko gotovo 600 miliona evra potraživanja.

To je, kako navode, gotovo tri petine rešenih predmeta i namireno skoro četvrtinu ukupnih potraživanja.

Prema rečima predsednika Privrednog suda, Mladena Grdinića, reforma izvršnog postupka je jedna od uspešnijih u Crnoj Gori, te je sa uvođenjem javnoizvršiteljske delatnosti broj pritužbi značajno manji nego kada je izvršni postupak bio u nadležnosti suda.

On je istakao potreba da se nastave reforme u delu zakonskih normi, naročito kada je u pitanju postupak javne prodaje, te je istu potrebno vršiti putem portala predviđenog za tu svrhu, kao i isticanje javnih objava na elektronskoj tabli, s obzirom na to da se iste i dalje ističu na oglasnoj tabli suda.

Broj blokiranih preduzeća u prošloj godini, prema podacima Centralne banke (CBCG), iznosi 16.510, dok je na 31. mart ove godine, taj broj uvećan na 17.040.

Zaključak svih govornika je da se uvođenje javnoizvršiteljske delatnosti smatra ispravnim potezom.

  • ŽIZI

    7.4.2024 #1 Author

    Ako smatraju da je to ispravno… Neka ih

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...