Najviše promena odnosi se na veštačko jezero

Rekonstrukcija Futoškog parka u vrednosti od 345 miliona dinara

InfrastrukturaInvesticijeSrbijaVesti

9.1.2024 08:19 Autor: Redakcija Biznis.rs 4

Rekonstrukcija Futoškog parka u vrednosti od 345 miliona dinara Rekonstrukcija Futoškog parka u vrednosti od 345 miliona dinara
Futoški park ove godine očekuje novo uređenje i rekonstrukcija, što je predviđeno i budžetom Grada Novog Sada. Reč je o radovima na postavljanju ograde... Rekonstrukcija Futoškog parka u vrednosti od 345 miliona dinara

Futoški park ove godine očekuje novo uređenje i rekonstrukcija, što je predviđeno i budžetom Grada Novog Sada.

Reč je o radovima na postavljanju ograde koja će okruživati park, uz uređenje ulaza u park od kojih su pojedini već definisani.

Biće postavljeni novi kandelabari, dok će stari biti rekonstruisani, a takođe se očekuje i uređenje klupa, kanti i ostalog mobilijara koji se nalazi u okviru Futoškog parka, piše eKapija.

Možda i najveći poduhvat očekuje se na jezeru, koje će biti sanirano i uređeno, uključujući i prostor oko njega. Cilj je da se formira održivo vodeno ogledalo i očuva i povrati flora i fauna koja je prisutna u jezeru i njegovoj okolini. Samo jezero nije prirodno, pa je u izradi projekta uzet u obzir i adekvatan način zadržavanja vode u koritu jezera.

Sve ovo deo je projekta čija je vrednost procenjena na skoro 345 miliona dinara, a čija je izrada projektno-tehničke dokumentacije počela krajem 2022. godine.

Zašto je Futoški park važan?

Futoški park je park specijalne namene projektovan kao engleski park početkom XIX veka oko arteškog kupatila. Pored botaničkih vrednosti park predstavlja i stanište životinja od kojih su neke strogo zaštićene. Mađarski arhitekta Armin Pece – Mlađi ponudio je 1907. godine prvobitno idejno rešenje ovog parka, međutim park je ipak delimično rekonstruisan po projektu Ratibora Đorđevića 1964. godine.

Futoški park je stavljen pod zaštitu Odlukom Skupštine grada Novog Sada 2006. godine kao Spomenik prirode III kategorije.

Podjednako važno je i to da je ovaj park među omiljenim kod Novosađana, ali i stranaca koji posećuju Novi Sad.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...