zašto se države na starom kontinentu toliko naoružavaju?

Rekordna potrošnja država EU za nabavku vojne opreme

AnalizaEUU fokusuVesti

6.12.2021 14:42 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Rekordna potrošnja država EU za nabavku vojne opreme Rekordna potrošnja država EU za nabavku vojne opreme
Države Evropske unije potrošile su skoro 200 milijardi evra (225 milijardi dolara) na odbranu u 2020. godini, najviše otkako je 2006. godine počela da... Rekordna potrošnja država EU za nabavku vojne opreme

Države Evropske unije potrošile su skoro 200 milijardi evra (225 milijardi dolara) na odbranu u 2020. godini, najviše otkako je 2006. godine počela da se vodi ta evidencija, ali su zato zajednička ulaganja vlada u toj oblasti pala, objavila je danas Evropska odbrambena agencija (EDA).

Ova agencija EU, koja pomaže zemljama evropskog bloka da razviju odbrambene snage, saopštila je da je ukupna potrošnja zemalja članica, sa izuzetkom Danske koja je odlučila da ne učestcuje u vojnim projektima EU, dostigla 198 milijardi evra, što je povećanje od pet posto u odnosu na 2019. godinu, prenosi Rojters.

Rashodi za odbranu iznosili su 1,5 procenata ekonomske proizvodnje 26 država EU, što je dobrodošao iznos za NATO alijansu predvođenu Sjedinjenim Američkim Državama, koje su tražile od svojih saveznika da vojna potrošnja iznosi dva odsto bruto domaćeg proizvoda.

Većina članica EU je deo NATO palta, ali žele da budu u mogućnosti da deluju nezavisno od SAD kada je to potrebno.

Zagovornici jačanja odbrambene snage EU kažu da su tome doprineli brojni razlozi – izlazak Britanije iz bloka, prioriteti politike bivšeg američkog predsednika Donalda Trampa (Donald Trump) „Amerika na prvom mestu“ i slabost država na evropskim granicama.

Međutim, izveštaj EDA pokazuje pad kooperativne potrošnje, uprkos vojnom sporazumu EU potpisanom krajem 2017. godine s ciljem da se udruže resursi i okonča rivalstvo između nacionalnih industrija koja je slabila dosadašnje odbrambene napore.

Prema podacima iz izveštaja, zajedničke nabavke vojne opreme su pale za 13 odsto u odnosu na 2019. godinu, na 4,1 milijardu evra, što je treća najniža vrednost u evidenciji agencije.

Pri kupovini vojne opreme prošle godine, vlade EU su uglavnom same sklapale ugovore, ignorišući obavezu preuzetu paktom iz 2017. godine da se nešto više od trećine takvih nabavki obavlja zajedno sa drugim članicama EU.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...