Glavna zamerka je lošiji bočni vazdušni jastuk

Renault Zoe dobio nula zvezdica za bezbednost

AnalizaAutomobiliEUHi-techLifestyleU fokusuVesti

8.12.2021 19:42 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Renault Zoe dobio nula zvezdica za bezbednost Renault Zoe dobio nula zvezdica za bezbednost
Evropski program za procenu novih automobila (Euro NCAP) zadao je udarac francuskoj kompaniji Renault jer je bezbednost njenog popularnog električnog modela Zoe ocenio sa... Renault Zoe dobio nula zvezdica za bezbednost

Evropski program za procenu novih automobila (Euro NCAP) zadao je udarac francuskoj kompaniji Renault jer je bezbednost njenog popularnog električnog modela Zoe ocenio sa nula zvezdica na testovima po standardima za Evropu.

Zoe nije bio usamljen u lošim ocenama, pa je tako samo jednom zvezdicom ocenjen i model Dacia Spring, a francuski proizvođač reže troškove nakon što je preterao s ulaganjima tokom višegodišnje globalne ekspanzije, piše Reuters.

„Renault je nekada bio sinonim za bezbednost. Ovi razočaravajući rezultati za modele Zoe i Dacia Spring pokazuju da je bezbednost postala kolateralna šteta u procesu prelaska grupe na električne automobile“, naveo je generalni sekretar Euro NCAP Mišel van Ratingen (Michiel van Ratingen) u saopštenju.

Reagujući na ovu ocenu, Renault je poručio da je Zoe bezbedno vozilo koje ispunjava sve regulatorne bezbednosne standarde.

„Ti standardi se stalno razvijaju i pooštravaju u svim oblastima, posebno u pogledu bezbednosti. Renault stoga neprekidno unapređuje svoju ponudu kako bi bio u skladu sa propisima koji važe na tržištima na kojima se prodaju njegova vozila“, dodali su iz kompanije.

Ocene Euro NCAP ne obavezuju ni na šta jer one ne znače sertifikat za korišćenje vozila na putevima, ali evropski kupci obraćaju pažnju na njih, a proizvođači automobila dobre ocene agresivno koriste u marketingu, piše Reuters.

Ovo je tek treći put da je Euro NCAP dao nekom automobilu nula zvezdica i ukoliko to bude nanelo štetu prodaji modela Zoe moglo bi da pritisne Renault da brzo otkloni nedostatke ili da ubrza lansiranje sledeće verzije tog automobila.

Euro NCAP je naveo da najnoviji Zoe ima lošiji bočni vazdušni jastuk, podsećajući da je Renault Laguna bio prvi automobil koji je ikada dobio pet zvezdica 2001. godine, piše Reuters.

Inače, početka ove godine do oktobra, Zoe je bio treći najprodavaniji potpuno električni automobil u Evropi, iza prvoplasiranog Teslinog Modela 3 i Folksvagenovog automobila ID.3.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...