Nemci potpisali memorandum o razumevanju sa baltičkim saveznicima

Rheinmetall gradi fabriku artiljerijskih granata u Litvaniji

EUVesti

17.4.2024 09:29 Autor: Redakcija Biznis.rs 2

Rheinmetall gradi fabriku artiljerijskih granata u Litvaniji Rheinmetall gradi fabriku artiljerijskih granata u Litvaniji
Nemački proizvođač oružja Rheinmetall planira da u Litvaniji izgradi novu fabriku za proizvodnju artiljerijskih granata kalibra 155 milimetara. Nemački proizvođač municije i vlada baltičke... Rheinmetall gradi fabriku artiljerijskih granata u Litvaniji

Nemački proizvođač oružja Rheinmetall planira da u Litvaniji izgradi novu fabriku za proizvodnju artiljerijskih granata kalibra 155 milimetara. Nemački proizvođač municije i vlada baltičke države, koja je članica EU i NATO, potpisali su u utorak memorandum o razumevanju u prisustvu litvanske premijerke Ingride Šimontė. Detalji dogovora nisu objavljeni.

Ulaganje kompanije Rheinmetall biće najveće u odbrambenom sektoru Litvanije do sada i jedno od najvećih u istoriji zemlje. „Ovo će pokrenuti našu industriju, našu ekonomiju i bezbednost našeg regiona. Spremni smo da nastavimo da radimo s kompanijom kako bismo osigurali da ova priča o uspehu brzo napreduje“, rekla je Šimonte.

Prema njenim rečima, uskoro se očekuje početak pregovora o ugovoru o ulaganju. Litvanski ministar odbrane Laurinas Kasčiunas naglasio je da je proizvodnja municije u zemlji jedna od lekcija rata u Ukrajini. „Nezavisnost o globalnim lancima snabdevanja i proizvodnja ovde u Litvaniji sastavni su deo nacionalne bezbednosti i odbrane“, rekao je ministar.

Rheinmetall je potvrdio planove za izgradnju fabrike za proizvodnju artiljerije u Litvaniji sredinom marta na svojoj godišnjoj konferenciji za novinare za 2023. Oklopna brigada nemačkih oružanih snaga, Bundeswehr, takođe će u biti stalno stacionirana u baltičkoj državi. To je prvi put od Drugog svetskog rata da su nemački vojnici raspoređeni na teritoriji inostrane države.

  • LENA

    17.4.2024 #1 Author

    Izgleda da Nemačka stvarno radi na jačanju veza s baltičkim saveznicima. Novac, politika i oružje prava kombinacija za „razumevanje“

    Odgovori

  • Rade

    17.4.2024 #2 Author

    Odličan izbor lokacije , ne moraju Rusi da koriste skupe kinžale

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...