ZAKON ZA PRIVLAČENJE DIGITALNIH NOMADA

Rumunska viza za online zaposlene najpristupačnija u Evropi

EUInovacijePreduzetnikVesti

20.5.2021 18:00 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Rumunska viza za online zaposlene najpristupačnija u Evropi Rumunska viza za online zaposlene najpristupačnija u Evropi
Rumunija je na pragu pridruživanja spisku zemalja koje nude digitalne nomadske vize radnicima na daljinu. Minimalni prihod, nešto više od 1.100 evra mesečno, učiniće... Rumunska viza za online zaposlene najpristupačnija u Evropi

Rumunija je na pragu pridruživanja spisku zemalja koje nude digitalne nomadske vize radnicima na daljinu. Minimalni prihod, nešto više od 1.100 evra mesečno, učiniće ga najpristupačnijim u centralnoj i istočnoj Evropi. Nacrt zakona koji se trenutno razmatra u rumunskom parlamentu osmišljen je da pozicionira zemlju kao jednu od najatraktivnijih lokacija u Centralnoj i Istočnoj Evropi za sve veći broj digitalnih nomada na svetu.

Zahvaljujući relativno niskim životnim troškovima i brzom internetu koji doseže čak i u najudaljenija ruralna područja zemlje, Rumunija sada želi da postane vodeća destinacija za digitalne nomade, dok nacrt zakona izgleda samo kao ulaznica, prenosi Emerging Europe.

„Želimo da inostrani državljani žive i uživaju u našoj prelepoj zemlji, gde se inovacije ukrštaju sa tradicijom i prirodom“, izjavila je rumunska poslanica za naprednu stranku USR-Plus i inicijatorka programa za digitalne nomadske vize Diana Buzoianu. „Verujem da će nam program pomoći da izgradimo brend naše zemlje i postanemo lider u ovoj oblasti“, navela je ona ističući da se zalagala za hitno donošenje zakona kako bi se ubrzalo njegovo usvajanje.

Pandemija Covid-19 dovela je do promene paradigme u načinu na koji ljudi rade širom sveta, i ponudila je novu priliku zemljama u razvoju kako bi privukle ulaganja u svoje ekonomije. Trenutno u Centralnoj i Istočnoj Evropi Hrvatska, Estonija i Gruzija već nude digitalne nomadske vize koje omogućavaju udaljenim radnicima da žive u odgovarajućim zemljama do 12 meseci neprekidno, pod uslovom da ne pružaju usluge firmama u matičnim zamljama.

U nacrtu Zakona utvrđen je minimalni prihod na bazi rumunske bruto prosečne mesečne zarade od 5.429 leja što je oko 1.100 evra. Trenutno je najniži dozvoljeni minimalni mesečni prihod u Gruziji, koja je prošlog leta počela da nudi svoju digitalnu nomadsku vizu kao sredstvo za privlačenje stranaca u zemlju nakon što je na turizam teško uticala pandemija Covid-19. Država zahteva da njeni digitalni nomadi zarađuju najmanje 2.000 američkih dolara mesečno (oko 1.655 evra).

Estonija, koja je postala prva zemlja u EU sa ponudom digitalne nomadske vize, samo nekoliko meseci pre Gruzije, ima mnogo veći zahtev za minimalni prihod od 3.504 evra. Hrvatska u međuvremenu, koja je u januaru pokrenula digitalnu nomadsku vizu, traži od digitalnih nomada da zarađuju 16.900 kuna mesečno (oko 2.240 evra).

„Razlog koji stoji iza te vrednosti je taj što želimo da privučemo ljude koji bi ovde mogli da donesu resurse, ali ne i da vizu ograničimo na samo mali procenat zaposlenih ili preduzetnika. Prosečni prihod u zemlji je dobar kriterijum za prosečne troškove života. Verujem da je postavljanje iznosa u odnosu na prosečan prihod način privlačenja više digitalnih nomada“, naglasila je Buzoianu.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...