Finansijski izveštaj kaže da je uplaćeno 300.000 evra na ime ulaganja

Akcionari Instituta „Jaroslav Černi“ odlučuju o novom povećanju kapitala i kreditnom zaduživanju

InvesticijeSrbija

3.4.2024 15:29 Autor: Milica Rilak 0

Akcionari Instituta „Jaroslav Černi“ odlučuju o novom povećanju kapitala i kreditnom zaduživanju Akcionari Instituta „Jaroslav Černi“ odlučuju o novom povećanju kapitala i kreditnom zaduživanju
Institut za vodoprivredu Jaroslav Černi uputio je svojim akcionarima poziv na 10. skupštinu koja će biti održana 26. aprila, a na dnevnom redu je... Akcionari Instituta „Jaroslav Černi“ odlučuju o novom povećanju kapitala i kreditnom zaduživanju

Institut za vodoprivredu Jaroslav Černi uputio je svojim akcionarima poziv na 10. skupštinu koja će biti održana 26. aprila, a na dnevnom redu je odlučivanje o povećanju kapitala i kreditnom zaduživanju.

O tome će odlučivati vlasnici čuvenog Instituta, među kojima najveći paket akcija poseduje Konzorcijum koga čine kompanija Millenium Team i sedmorica fizičkih lica. Podsetimo da je ugovorom o privatizaciji nastala i obaveza Konzorcijuma da investira ukupno 600.000 evra tokom 2023. i 2024. godine.

Veza između ugovorenih investicija i donošenja odluka o povećanju kapitala vidi se iz dokumentacije dostupne u Agenciji za privredne registre, i to dela zapisnika sa šeste vanredne sednice Skupštine akcionara „Jaroslava Černog“, kada je doneta odluka o izdavanju treće emisije akcija i povećanju osnovnog kapitala „po osnovu obavezne/ugovorne investicije“.

Naime, članom 8. Ugovora o prodaji kapitala Instituta predviđena je obaveza kupca odnosno Кonzorcijuma da poveća osnovni kapital subjekta privatizacije u ukupnom iznosu od 600.000 evra i to u dve jednake „rate“ . Iznos od 300.000 evra treba, prema ugovoru, da bude uplaćen najkasnije tokom prve a još toliko tokom druge investicione godine.

Prema podacima iz finansijskog izveštaja Instituta „Jaroslav Černi“ za 2023. godinu, to je bila i prva investiciona godina pošto je, kako je navedeno, kupac investirao u Institut „u skladu sa ugovorom“ pa je Skupština akcionara 28. aprila donela odluku da poveća osnovni kapital društva za nešto više od 35 miliona dinara ili „u iznosu koji je kupac investirao u Institut“.

U izvodu iz zapisnika sa šeste vanredne sednice stoji i da je o izvršenju investicione obaveze obavešteno i Ministarstvo privrede, koje je izdalo odgovarajuću potvrdu 31. marta. Ugovor o privatizaciji zvanično je potpisan 4. januara 2022. godine.

Na dnevnom redu nove, 10. vanredne Skupštine akcionara „Jaroslava Černog“, koja će biti održana 26. aprila nalaze se predlozi za usvajanje nove Odluke o povećanju osnovnog kapitala kao i Odluke o kreditnom zaduživanju, a u oba slučaja potrebna je tročetvrtinska podrška vlasnika kapitala.

Prilikom privatizacije Jaroslava Černog, Konzorcijum čiji je nosilac Millenium Team, a članovi i sedmorica direktora tog instituta na javnoj licitaciji prihvatili su prodajnu cenu od 2,57 miliona evra, i to za 924.990 akcija ili 92 odsto vlasništva države u Institutu.

Na toj licitaciji održanoj krajem 2021. godine učestvovao je i lazarevački Bauwesen, koji je završio u stečaju dve godine kasnije, pošto ga je u međuvremenu Elektroprivreda Srbije tužila zajedno sa italijanskom kompanijom Italiana Costruzioni zato što su, u okviru projekta izgradnje koloseka u TE-KO, naplatili radove koji nisu izvedeni ili nisu kvalitetno izvedeni.

JAROSLAV ČERNI

JAROSLAVA ČERNOG 80, BEOGRAD (VOŽDOVAC), Srbija

Poslovni prihodi (RSD):
1.535.909.000,00 (2023)
Broj zaposlenih:
231 (2023)

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...