Kompanija obeležava 20 godina proizvodnje u Srbiji

Alumil investirao 42 miliona evra u pogon u Novoj Pazovi, razmatra i nova ulaganja

Srbija

19.9.2023 16:31 Autor: Milica Rilak 2

Alumil investirao 42 miliona evra u pogon u Novoj Pazovi, razmatra i nova ulaganja Alumil investirao 42 miliona evra u pogon u Novoj Pazovi, razmatra i nova ulaganja
Proizvođač aluminijumskih profila Alumil, koji je osnovan 1988. godine u Grčkoj, već 20 godina posluje u Srbiji. U međuvremenu je pogon u Novoj Pazovi... Alumil investirao 42 miliona evra u pogon u Novoj Pazovi, razmatra i nova ulaganja

Proizvođač aluminijumskih profila Alumil, koji je osnovan 1988. godine u Grčkoj, već 20 godina posluje u Srbiji. U međuvremenu je pogon u Novoj Pazovi investicijama od ukupno 42 miliona evra transformisan u fabriku koja radi u tri smene, sa najmodernijim mašinama i opremom, 400 zaposlenih i veštačkom inteligencijom koja pazi na kvalitet, a od oktobra profili iz pazovačke fabrike naći će se i u „Mercedesovim“ automobilima.

“U modernom proizvodnom postrojenju koje se prostire na 35.000 kvadrata, uz strogu kontrolu kvaliteta celog proizvodnog procesa, kompanija Alumil omogućava kreiranje vrhunskih proizvoda visoke upotrebne vrednosti. Kontinuirani cilj našeg istraživanja i razvoja je da ponudimo unikatna rešenja, sa inovativnim karakteristikama, koja u potpunosti pokrivaju potrebe naših klijenata“, rekao je novinarima Stilijanos Cokuridis (Stylianos Tsoktouridis), generalni menadžer kompanije Alumil YU Industry.

Alumil u Srbiji sa oko 70 odsto proizvodnih kapaciteta „pokriva“ izvoz industrijskih profila u zemlje Evropske unije, dok sa 30 odsto proizvodnje zadovoljava trenutne potrebe domaćeg tržišta, od kojih su najvećim delom u pitanju arhitektonski profili.

„U proizvodnji koristimo reciklirani aluminijum sa zelenim sertifikatom. Takođe, naša proizvodnja značajno je energetski štedljivija nego kod konkurencije, a planiramo i instalaciju solarnih panela u fabrici u Novoj Pazovi, kako bismo proizvodili sopstvenu energiju i dodatno smanjili naš karbonski otisak. Dakle, bićemo spremni za punu primenu CBAM regulative u EU“, izjavio je Cokuridis za Biznis.rs tokom obilaska fabrike sa novinarima.

Stylianos Tsoktouridis/ Izvor: Alumil, Promo

Na naše pitanje da li su u planu nove investicije u fabriku u Novoj Pazovi, u koju je u proteklih 20 godina uloženo 42 miliona evra, Cokuridis odgovara potvrdno, uz napomenu da Alumil i inače profit koji svake godine ostvari u Srbiji ulaže u taj pogon.

„Sa druge strane, planiramo nove investicije – ali pod uslovom da nam tržišne okolnosti idu na ruku, s obzirom na to da smo se poslednjih godina suočili sa Covidom, pa izbijanjem rata u Ukrajini i aktuelnom globalnom finansijskom krizom. Sve u svemu, ukoliko tržišne prilike dopuste spremni smo da dupliramo naše kapacitete instaliranjem nove linije za ekstruziju, a želimo i da evropskom tržištu ponudimo sofisticiranije proizvode“, rekao je Cokuridis za Biznis.rs

Posebno je istakao da će od oktobra 2024. godine novi modeli čuvenog proizvođača automobila „Mercedes“ imati profile proizvedene u Alumilu u Novoj Pazovi.

U Alumilu ističu i da poslovanje u Srbiji ima brojne prednosti, koje se ogledaju u skraćivanju lanaca snabdevanja, odnosno smanjenju vremena isporuke, čime se povećava efikasnost, ali i lager proizvoda.

Skraćivanje lanca snabdevanja dovodi i do smanjenja potrebe za dugim transportom robe i utroška energije, što je u skladu sa ekološki prihvatljivim praksama, zaključuju u domaćoj fabrici koja je deo globalne kompanije sa 12 pogona širom sveta, u kojima radi ukupno 3.000 zaposlenih.

  • ELLA

    20.9.2023 #1 Author

    Odlicna kompanija sa vrhunskim proizvodima. Cestitke za jubilej

    Odgovori

  • NATI

    24.9.2023 #2 Author

    Svaka cast, i medju najboljima su

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...