U aprilu i maju dve aukcije dužničkih hartija

Država planira da se zaduži za 150 miliona evra preko obveznica u drugom kvartalu

Srbija

28.3.2024 10:34 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Država planira da se zaduži za 150 miliona evra preko obveznica u drugom kvartalu Država planira da se zaduži za 150 miliona evra preko obveznica u drugom kvartalu
Uprava za javni dug Ministarstva finansija objavila je raspored aukcija državnih hartija od vrednosti denominovanih u evrima za drugi kvartal 2024. godine, a u... Država planira da se zaduži za 150 miliona evra preko obveznica u drugom kvartalu

Uprava za javni dug Ministarstva finansija objavila je raspored aukcija državnih hartija od vrednosti denominovanih u evrima za drugi kvartal 2024. godine, a u planu je zaduživanje za nešto više od 150 miliona evra.

Prva aukcija održaće se 9. aprila, kada će biti ponuđene trogodišnje državne obveznice sa kuponskom stopom od 4,25 odsto (godišnja isplata kupona).

U pitanju je reotvaranje emisije od 25. januara ove godine, sa datumom dospeća na dan 29. januar 2027. godine. Planirani obim prodaje je 75.159.000 evra.

Zatim će 15. maja ponovo biti reotvorena ista emisija, uz planirani obim prodaje 75 miliona evra.

Podsetimo da je na aukciji 25. januara država za budžet prikupila 99,8 miliona evra, dok je obim aukcije iznosio 250 miliona evra.

Ukupan obim tražnje na aukciji iznosio je 137 miliona evra, a državne obveznice su prodate po stopi prinosa od četiri odsto na godišnjem nivou.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...