posao za mlade stručnjake iz srbije

IBM otvorio prvi razvojni centar u Novom Sadu

Firme u fokusuPoslovanjeSrbija

20.12.2022 17:22 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

IBM otvorio prvi razvojni centar u Novom Sadu IBM otvorio prvi razvojni centar u Novom Sadu
Prvi razvojni centar IBM-a otvoren je u utorak u Novom Sadu, a u novoj kancelariji biće smešten tim stručnjaka iz oblasti softverskog inženjerstva, tehničke... IBM otvorio prvi razvojni centar u Novom Sadu

Prvi razvojni centar IBM-a otvoren je u utorak u Novom Sadu, a u novoj kancelariji biće smešten tim stručnjaka iz oblasti softverskog inženjerstva, tehničke podrške, marketinga i dizajna, koji će razvijati IBM Instana Observability rešenja za praćenje performansi aplikacija. Tim će takođe klijentima pružati tehničku podršku 24/7 širom sveta za preko 200 tehnologija koje IBM Instana ima mogućnost da nadgleda.

Premijerka Ana Brnabić na otvaranju je istakla je da je ovo veliki dan za Srbiju, jer se otvara razvojni centar najveće globalne kompanije koja je, kako je rekla, preteča čitave IT industrije.

„Kada vam IBM dođe to je veliki signal i govori da smo značajna destinacija na svetskoj poslovnoj mapi. U Beogradu su do sada samo prodavali svoja rešenja, ali se nikada nije razvijala tehnologija za njihove potrebe u Srbiji“, istakla je Brnabić.

Ovo je ujedno i prvi centar u kojem će se razvijati tehnologije za potrebe IBM-a, premijerka je otvorila i prvu kancelariju američke kompanije u Novom Sadu.

Generalni direktor IBM-a za Srbiju, Crnu Goru, Makedoniju i Albaniju, Nikola Polić, rekao je da će se ovde razvijati softver.

„Ovo je velika stvar za lokalni IBM jer konačno otvaramo još jednu kancelariju u Srbiji, koja će se baviti vrlo konkretnim razvojem tehnologija. Za Srbiju je važno, jer pokazuje da je odlično mesto za dolazak velikih tehnoloških kompanija. Zahvaljujući ovom razvojnom centru moći ćemo da pružimo bolje usluge i podršku korisnicima u širem regionu“, istakao je Polić.

Foto: IBM

Igor Pravica, generalni direktor IBM-a istočnu Evropu, rekao je da IBM ima dugo i prihvaćeno prisustvo u Istočnoj Evropi.

„Tokom protekle dve godine, kompanije su počele ubrzano da usvajaju nove poslovne modele koji uključuju automatizaciju poslovnih tokova. Sa stručnim timom u Novom Sadu, fokusiranim na razvoj Instana rešenja, kombinujemo najbolje svetske prakse sa lokalnim talentima da bismo obezbedili rešenja u oblastima visokog rasta, kao što je automatizacija poslovanja.“

Na otvaranju IBM-a obratio se i gradonačelnik Novog Sada Milan Đurić, koji je rekao da je ovaj grad prepoznat kao centar IT industrije.

„U Novom Sadu imamo gotovo 900 IT kompanija u kojima je zaposleno 10.000 ljudi. Hvala premijerki što nam je dovela ovako važne investitore. IBM-u želimo da se u Novom Sadu oseća kao kod svoje kuće“, poručio je gradonačelnik.

U IBM-u je trenutno zaposleno 38 inženjera, a najavljuje se zapošljavanje još toliko radnika. U pitanju su mladi stručnjaci koji su se školovali na Univerzitetu u Novom Sadu.

Širenje prisustva IBM-a u Srbiji sa još jednom IBM lokacijom u zemlji ubrzaće izgradnju veština neophodnih za jačanje IT ekosistema u regionu i podstaći razvoj inteligentne automatizacije i izgradnju veština. Na novoj IBM lokaciji fokus će biti na razvoju i podršci rešenjima u oblasti podataka, veštačke inteligencije i automatizacije i osnažiće saradnju između IBM-a i njegovog partnerskog ekosistema u zajedničkom stvaranju rešenja za globalnu industriju.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...