Ekonomista Saša Đogović: Inflacija u 2022. blizu 11 odsto

Inflacija će se kretati oko dvocifrene stope i u ovoj godini

AnalizaIzdvajamoSrbija

13.2.2023 13:05 Autor: Milica Rilak 5

Inflacija će se kretati oko dvocifrene stope i u ovoj godini Inflacija će se kretati oko dvocifrene stope i u ovoj godini
Narodna banka Srbije objaviće u utorak prvi Izveštaj o inflaciji u ovoj godini, pošto je u četvrtak njen Izvršni odbor doneo odluku da poveća... Inflacija će se kretati oko dvocifrene stope i u ovoj godini

Narodna banka Srbije objaviće u utorak prvi Izveštaj o inflaciji u ovoj godini, pošto je u četvrtak njen Izvršni odbor doneo odluku da poveća referentnu kamatnu stopu na 5,5 odsto. Ekonomista Saša Đogović za Biznis.rs uoči objavljivanja Izveštaja kaže da će inflatorni pritisci popustiti najranije krajem prvog kvartala, a najverovatnije u drugoj polovini godine.

U decembru je međugodišnja inflacija dostigla nivo od 15,1 odsto, a Đogović procenjuje da će godišnja inflacija na kraju 2022. biti oko 11 odsto.

„To što se očekuje popuštanje inflatornih pritisaka i usporavanje rasta inflacije ne znači da će cene padati. Očekujem da će do kraja godine stopa inflacije ostati visoka, i da će se kretati oko dvocifrenog nivoa“, rekao je Đogović za Biznis.rs.

Saša Đogović / Foto: PrintScreen YT Glas Amerike VOA

Ono što će svakako uticati na kretanje inflacije su cene hrane i energenata. Jedno poskupljenje u energetskom sektoru već se desilo u januaru, a sa Međunarodnim monetarnim fondom (MMF) dogovoreno je da cene struje i gasa porastu u maju i novembru.

„Kada je reč o električnoj energiji, procenjuje se da je kombinovano prilagođavanje tarife za oko 15 procenata dovoljno za postizanje povrata troškova. Ovo će se postići kroz povećanje od osam odsto koje je na snazi od početka 2023. i za osam procenata od maja 2023. godine“, stoji u dokumentu MMF-a koji se bavi sektorskim politikama u vezi sa novim aranžmanom koji je sklopila Vlada Srbije.

„Što se tiče gasa, privremene kalkulacije (vođene terminskim tržišnim cenama) sugerišu da bi moglo da bude potrebno povećanje prosečnih cena među korisnicima za oko 45 odsto na srednji rok za postizanje potpunog povrata troškova. Poskupljenje od 11 odsto će biti na snazi od početka 2023. godine, a nakon toga sledi poskupljenje od 10 odsto od maja 2023. godine, kao i novembra 2023. i maja 2024. godine“, naveo je MMF.

Foto: Freepik.com

Kada je reč o hrani, Đogović ističe da je nepoznanica kako će se cene ove godine kretati na globalnom nivou, s obzirom na to da su Rusija i Ukrajina veliki proizvođači i izvoznici, a ne nazire se kraj sukoba. U isto vreme, pitanje je i kakva će biti poljoprivredna godina u Srbiji.

„Prvi podaci o ozimim usevima na našim poljima govore da će rod biti iznad proseka, ali videćemo na proleće kako stoje stvari. Opet, kako je u 2022. postavljena ‘visoka baza’ za poređenje, očekujem usporavanje rasta cena hrane, ali ne i njihov pad“, rekao je Đogović.

Prema njegovoj proceni, cene hrane ove godine neće stvarati „eksplozivan pritisak“ na rast inflacije.

„Sve u svemu, stopa inflacije na kraju ove godine biće najverovatnije niža nego u 2022. godini, i kretaće se oko dvocifrene ‘kote'“, zaključio je Đogović u razgovoru za Biznis.rs.

  • Tina

    13.2.2023 #1 Author

    Dvocifrena stopa je razlicita. Ne znam na koju stopu se tacno misli. Dijapazon je veliki

    Odgovori

  • GOCA BG

    13.2.2023 #2 Author

    To su sve predvidjanja,sta ce biti ne zavisi od nas nego od cele situacije u Ukrajini…

    Odgovori

  • Jovana24

    13.2.2023 #3 Author

    Da je tolika samo… Bas lepa predvidjanja

    Odgovori

  • BRANA19

    14.2.2023 #4 Author

    Niko ne zna sta ce na kraju biti..

    Odgovori

  • BOJANA

    14.2.2023 #5 Author

    Pandemija, ratovi i sada zemljotresi, biće haos.

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...