smanjen promet, kvalitet uticao i na krajnju vrednost

Nagli pad cene pšenice na Produktnoj berzi

AgrobiznisBiznisSrbija

14.12.2023 16:09 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

Nagli pad cene pšenice na Produktnoj berzi Nagli pad cene pšenice na Produktnoj berzi
Na domaćem robno-berzanskom tržištu tokom ove nedelje najviše se trgovalo kukuruzom, dok je soja izostala iz trgovanja. Ukupan obim trgovanja bio je manji u... Nagli pad cene pšenice na Produktnoj berzi

Na domaćem robno-berzanskom tržištu tokom ove nedelje najviše se trgovalo kukuruzom, dok je soja izostala iz trgovanja. Ukupan obim trgovanja bio je manji u odnosu na prethodnu nedelju i iznosio je 1.110 tona robe, čija je finansijska vrednost iznosila 24.576.000 dinara.

U skraćenoj radnoj nedelji na novosadskoj Produktnoj berzi, kukuruzom se trgovalo u cenovnom rasponu od 18,00 do 19,00 din/kg bez PDV-a. Ponder cena iznosila je 18,44 din/kg bez PDV-a, pokazujući rast od 4,75 odsto u odnosu na prethodnu sedmicu. Udeo kukuruza u ukupnom nedeljnom prometu iznosio je 50 odsto.

Kada je u pitanju pšenica, slaba aktivnost učesnika beleži se od početka nedelje, pri čemu je tražnja bila veća od ponude sve do kraja nedelje, kada je zabeležena nešto veća ponuda. Hlebno zrno prometovano je na cenovnom nivou od 19,80 do 21,00 din/kg bez PDV-a, a ponder cena iznosila je 20,13 din/kg bez PDV-a.

Statistički posmatrano cena pšenice bila je niža čak za 11,92 odsto u odnosu na prošlonedeljnu, čemu je doprinela i razlika u klasi prometovane robe.

Pšenica je u ukupnom nedeljnom prometu učestvovala sa 45 odsto.

Izuzetno slaba aktivnost učesnika na tržištu soje, kako na strani ponude, tako i na strani tražnje, uticala je da soja izostane iz trgovanja.

  • oblak57

    17.12.2023 #1 Author

    cudna vest, ali promenice se i takvo stanje..

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...