Srebrnjaci ukupne vrednosti 42 miliona dinara

Narodna banka Srbije izdaje numizmatički novac sa likom Nikole Tesle

BankeLifestyleSrbijaZanimljivosti

23.1.2023 08:37 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

Narodna banka Srbije izdaje numizmatički novac sa likom Nikole Tesle Narodna banka Srbije izdaje numizmatički novac sa likom Nikole Tesle
Guvernerka Narodne banke Srbije (NBS) Jorgovanka Tabaković donela je odluku o izdavanju i osnovnim obeležjima numizmatičkog novca sa likom Nikole Tesle u apoenima od... Narodna banka Srbije izdaje numizmatički novac sa likom Nikole Tesle

Guvernerka Narodne banke Srbije (NBS) Jorgovanka Tabaković donela je odluku o izdavanju i osnovnim obeležjima numizmatičkog novca sa likom Nikole Tesle u apoenima od 100 dinara sa oznakom godine kovanja „2022“ i „2023“ u po 210.000 komada, a obe serije u nominalnoj vrednosti od po 21 milion dinara.

Numizmatički novac će, prema Odluci koja je objavljena u Službenom glasniku, biti izrađen od srebra finoće 99,95 odsto, mase 31,10 g i prečnika 40,20 milimetara.

Po 10.000 komada biće izrađeno u „pruf“ tehnici, sa visokosjajnim ravnim površinama i matiranim reljefnim detaljima prigodnih motiva, a po 200.000 u „visoki sjaj“ tehnici.

Novčići će u središnjem delu imati portret Nikole Tesle u poluprofilu zdesna, dok je iznad portreta, sleva latinicom, a zdesna ćirilicom, ispisan tekst „Nikola Tesla“. Ispod portreta, u pravoj liniji ispisan je tekst „electrical visionary“, a na obodu je polukružno ispisan tekst „powering the future“, dok je između tih natpisa prikazan stilizovan znak munje.

Centralni motiv naličja prvog novčića je crtež ozon generatora. Iznad centralnog motiva nalazi se tekst „natural healing“, a pored centralnog motiva, sleva, u dva reda nalazi se tekst „anti-inflammatory cell detoxification“. Zdesna, u dva reda stoji tekst „anti-pathogenic immune enhance“.

Ispod centralnog motiva, u prvom redu nalaze se reči „ozone generator, u drugom redu je oznaka godine kovanja „2022”, a u trećem redu latinicom i ćirilicom su ispisane reči „NBS“ međusobno razdvojene tačkom.

Drugi novčić u centralnom delu ima prikaz galaksije. Oko centralnog motiva, u prvom redu, u smeru kretanja kazaljke na satu ispisani su sledeći brojevi i reči: „6“, „frequency“, „3“, „vibration“, „9“ i „energy, secret of the Universe“. Ispod centralnog motiva, u drugom redu je oznaka godine kovanja „2023“, a u trećem redu latinicom i ćirilicom su ispisane reči „NBS” – međusobno razdvojene tačkom.

U gornjoj polovini naličja numizmatičkog novca latinicom i ćirilicom polukružno je ispisan tekst „Republika Srbija“, a u središnjem delu je Veliki grb Republike Srbije.

Numizmatički novac prodavaće se po ceni koju odredi NBS.

  • Tina

    26.1.2023 #1 Author

    I to sve stane u jedan novcic!

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...