Počela Nedelja italijanske kuhinje u svetu

Proizvodnja hrane u Italiji – industrija vredna stotine milijardi evra

AgrobiznisPoslovanjeSrbija

13.11.2023 15:54 Autor: Milica Rilak 5

Proizvodnja hrane u Italiji – industrija vredna stotine milijardi evra Proizvodnja hrane u Italiji – industrija vredna stotine milijardi evra
Za samo 10 meseci ove godine industrija povezana sa svetom italijanske kuhinje dostigla je 228 milijardi evra ili četiri puta veću vrednost nego što... Proizvodnja hrane u Italiji – industrija vredna stotine milijardi evra

Za samo 10 meseci ove godine industrija povezana sa svetom italijanske kuhinje dostigla je 228 milijardi evra ili četiri puta veću vrednost nego što je iznosio BDP Srbije u 2022, a ova zemlja je i lider u izvozu hrane, koji je prošle godine vredeo oko 60 milijardi evra.

Italija je nedavno kandidovala svoju kuhinju za listu nematerijalnog nasleđa UNESCO, a ambasador Luka Gori je u Beogradu, na predstavljanju manifestacija u okviru 8. Nedelje italijanske kuhinje u svetu, istakao da je vrednost koju je stvorila industrija proizvodnje hrane porasla za 11 odsto u odnosu na prošlu godinu.

„Naša kuhinja je više od onoga šta se jede, to je iskazivanje naše kulture“, rekao je Gori na konferenciji za medije, ali i podsetio da će se, osim u hrani, tokom Nedelje italijanske kuhinje uživati i u vinu, kao i da delegacija koju čine 52 proizvođača dolazi u Srbiju kako bi učestvovala na Sajmu vina „Wine Vision by Open Balkan“ koji počinje 16. novembra.

Odgovor na pitanje šta za Italijane znači „jesti dobro“ ponudio je i predsednik Komore italijansko-srpskih privrednika.

„Jesti dobro znači jesti jednostavnu i zdravu hranu, uz upotrebu svežih proizvoda“, objasnio je Anino de Venecija.

Od 13. pa do 19. novembra, pod geslom „blagostanje sa ukusom“, od dobrotvorne večere u Kulturnom centru Grad, preko obuka za učenike Visoke hotelijerske škole i štićenike Prihvatilišta i Svratišta za decu iz Beograda, pa sve do specijalnih ponuda italijanskih proizvoda u probranim restoranima i predavanja o dizajnu osvetljenja u restoranima, kao i o kafi – cela nedelja biće jedno veliko i autentično italijansko iskustvo.

Ambasador Luka Gori / Foto: Milica Rilak, Biznis.rs

Ambasador Luka Gori posebno je naglasio autentičnost, jer se Italija i njene institucije posebno bore protiv prodaje lažnih italijanskih proizvoda sa nazivima koji podsećaju na italijanske. O tome koliko je proizvodnja hrane važna za tu zemlju govori i podatak da je u 2022. godini ta industrija dostigla vrednost od 580 milijardi evra.

U milijardama se meri i vrednost izvoza vina, a Italija je najveći izvoznik na svetu sa osam milijardi evra realizovanih u 2022. godini.

Direktor Agencije ICE u Beogradu Antonio Ventreska najavio je da će štand italijanskih vinara na beogradskom sajmu Wine Vision by Open Balkan imati hiljadu kvadrata, kao i da će njihova ponuda odslikavati kvantitet, ali i kvalitet koji mogu da ponude domaćem tržištu.

Foto: Milica Rilak, Biznis.rs

U poslednjih nekoliko godina prosečna cena italijanskih vina porasla je za 5,3 evra po litru – mi želimo da poboljšamo percepciju kvaliteta ljubitelja vina u Srbiji, kao i da izvozimo što kvalitetnija vina u vašu zemlju“, rekao je Ventreska.

Zanimljiv je i podatak o promeni na rang listi kada je reč o ponudi stranih vina u Srbiji- prema Ventreskinim rečima, Italija je povećala vrednost vina plasiranih u Srbiji sa 3,7 miliona evra u 2020. godini na 5,7 miliona evra u prošloj godini.

„Prestigli smo Crnu Goru i sada smo drugi po veličini kada je reč o uvozu vina u Srbiju“, rekao je Ventreska.

Manifestacije u okviru Nedelje italijanske kuhinje podržale su domaće kompanije Shoppster i La Linea Verde, kao i trgovinski lanci Aroma i Mercator, dok je svima njima na saradnji i podršci zahvalio predstavnik Banke hrane Vojvodine Srđan Budimčić.

Ovogodišnji partner ambasade u organizaciji Nedelje italijanske kuhinje je regija Veneto, odakle su i brojni vinari koji će učestvovati na Wine Vision by Open Balkan.

  • SUNCE

    14.11.2023 #1 Author

    Italija je pojam estetike u svakom smislu i sa tolikim izvozom hrane a ipak za velikom zaduzenoscu. Jako čudno.

    Odgovori

  • PAVLE-2005

    14.11.2023 #2 Author

    Biće na kraju dužan ko Italija

    Odgovori

  • SHALIMAR

    14.11.2023 #3 Author

    Imaju izuzetan kvalitet hrane i proizvoda

    Odgovori

  • Emilija

    14.11.2023 #4 Author

    Cudi me da su toliko prezaduzeni

    Odgovori

  • BIJUTI27

    18.11.2023 #5 Author

    Pa otkud onda toliki dug

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...