Nedovoljan broj prijavljenih u registru APR

Računovođe bez licence imaju dve mogućnosti za nastavak rada

IzdvajamoPoslovanjeSrbija

2.2.2023 08:01 Autor: Ljiljana Begović 8

Računovođe bez licence imaju dve mogućnosti za nastavak rada Računovođe bez licence imaju dve mogućnosti za nastavak rada
Primena zakona o računovodstvu nije odložena, što znači da sastavljanje finansijskih izveštaja od ove godine može biti povereno samo računovođama koje su dobile licencu,... Računovođe bez licence imaju dve mogućnosti za nastavak rada

Primena zakona o računovodstvu nije odložena, što znači da sastavljanje finansijskih izveštaja od ove godine može biti povereno samo računovođama koje su dobile licencu, odnosno ako su upisani u registar Agencije za privredne registre (APR).

Prema podacima APR-a, trenutno je u registar upisan 4.561 pružalac računovodstvenih usluga, što prema rečima samih računovođa apsolutno nije dovoljan broj.

Predsednica Udruženja Računovodstvena komora Srbije (RKS) Snežana Mitrović smatra da nedovoljan broj upisanih računovođa uvodi u pravnu nesigurnost i pružaoce računovodstvenih usluga i zakonske zastupnike.

“Pokušali smo aktivnostima iz RKS da pomognemo da se odloži rok, što bi bila pravna sigurnost i za državu i za zakonske zastupnike i pružaoce računovodstvenih usluga koji se nisu upisali, ali na žalost Ministarstvo finansija se nije sa tim saglasilo”, navodi naša sagovornica.

Ona kaže da je savet svima da se u ovoj situaciji u aneksima obligacionih ugovora dogovore sa zakonskim zastupnicima, komitentima, oko odgovornosti za vođenje poslovnih knjiga tokom izveštajne poslovne godine u kojoj su taj posao radili, kao i za dostavljanje redovnog finansijskog izveštaja koji će potpisati i dostaviti zakonski zastupnik.

“Druga mogućnost je da se obligacionim ugovorom uključi i treće lice, pružalac računovodstvenih usluga upisan u Registar u APR-u koji je saglasan da dostavi redovan finansijski izveštaj na osnovu bilansnih pozicija koje je formirao drugi računovođa koji je vodio poslovne knjige tokom izveštajnog perioda”, savetuje naša sagovornica.

Foto: Pixabay.com

Aplikacija kao pomoć računovođama

Kada je reč o finansijskim izveštajima, Agencija za privredne registre omogućila je obveznicima rad u aplikaciji za sastavljanje i dostavljanje finansijskih izveštaja za 2022. godinu.

Aplikacija je dostupna na portalu sa eUslugama kome se pristupa preko Sistema za centralizovano prijavljivanje korisnika, u okviru Posebnog informacionog sistema Agencije (PIS Agencije).

Na internet stranici Agencije su ažurirani tekstovi za sve vrste zahteva putem kojih se mogu dostaviti finansijski izveštaji, odnosno propisana dokumentacija, korisnička uputstva za sastavljanje i dostavljanje konkretne vrste zahteva, kao i tehnička uputstva za korišćenje Aplikacije za sastavljanje i dostavljanje finansijskih izveštaja, odnosno dokumentacije, potpisivanje zahteva kvalifikovanim elektronskim potpisom ili sertifikatom u klaudu i uputstvo za plaćanje naknade.

Istovremeno, dostupne su i informacije u vezi sa zakonskim rokovima za njihovo dostavljanje, naknada za obradu i objavljivanje zahteva, obima finansijskog izveštaja i pravilima njihove računsko-logičke kontrole, načinom razvrstavanja pravnih lica i preduzetnika, odnosno ekonomskih celina, primenom računovodstvene regulative i načinom utvrđivanja obaveze revizije i dostavljanja propisane dokumentacije.

Novi korisnici koji do sada nisu imali naloge na sistemu Agencije trebalo bi da registruju svoje korisničke naloge na Portalu za elektronsku identifikaciju (eID.gov.rs), a postojeći korisnici mogu da koriste stare naloge kreirane u sistemu Agencije najkasnije do 1. juna 2023. godine.

Pošto je aplikacija tek puštena u rad računovođe koje su u procesu sastavljanja i pripremanja finansijskih izveštaja nadaju se da će im pomoći u radu.

 • GOCA BG

  2.2.2023 #1 Author

  Mali je broj knjigovodja sa licencom,ostali ce imati problem oko predaje zavrsnog i drugih stvari koje traze licencu…

  Odgovori

 • VOJKAN

  3.2.2023 #2 Author

  Potrebno je obezbediti ljudima da mogu normalno da posluju

  Odgovori

  • Angeli Ivan

   3.2.2023 #3 Author

   ne slazem se. potrebno je obezbediti pravnu drzavu (bez korupcije), a sve ostalo ce se lako sloziti posle toga. Obezbedjivati racunovodjama da mogu da rade – apsolutno se slazem da je neophodno da poloze ispite i dobiju licencu, jer ako ne znaju to gradivo – kako da rade racunovodstvo?

   Plus, ne mora svaki racunovodja da ima licencu – jedan po firmi, koji (bi trebalo) da nadlgeda ostale koji rade i koji moze da potpise zavrsne. Apsolutno se slazem sa ovom odlukom, i voleo bih da se red zavede svuda – mada, s obzirom na korupciju u drzavi, mislim da je to sizifov posao, ali ok, hajde da probamo

   Odgovori

 • Maria

  4.2.2023 #4 Author

  Pogasiće gomilu agencija.

  Odgovori

 • Lelica

  4.2.2023 #5 Author

  Mnoge knjigovodje i prestaju sa radom upravo zbog licence.

  Odgovori

 • LEKI

  4.2.2023 #6 Author

  To i jeste veliki problem

  Odgovori

 • COKA

  5.2.2023 #7 Author

  Hohoho sta cemo sad? Mnogo agencija ce biti zatvoreno izgleda, strasno

  Odgovori

 • Svetlana

  16.9.2023 #8 Author

  Pa poštovani vreme je da i mi u Srbiji imamo Zakon kao svi u Svetu.Usluge pravih licenciranih knjigovođa obaraju priucene knjigovođe koje su slusale dva meseca neke kurseve ,iste te su obarale cenu rada da bi imali sto vise klijenata a o radu nebi komentarisala.Tako da kako su svi koji su licencirane 2000-2001 god tako i svi ostali koji nisu hteli a sad moraju neka polazu za licencu.

  Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...