Bolji nedeljni promet na Produktnoj berzi

Rast cena kukuruza i pšenice na domaćem tržištu

AgrobiznisBiznisSrbija

24.2.2023 14:20 Autor: Redakcija Biznis.rs 10

Rast cena kukuruza i pšenice na domaćem tržištu Rast cena kukuruza i pšenice na domaćem tržištu
Veća aktivnost na tržištu žitarica, kako na strani ponude, tako i na strani tražnje, uticala je na rast količinskog i finansijskog prometa, kao i... Rast cena kukuruza i pšenice na domaćem tržištu

Veća aktivnost na tržištu žitarica, kako na strani ponude, tako i na strani tražnje, uticala je na rast količinskog i finansijskog prometa, kao i na uzlazni cenovni trend na domaćem robno-berzanskom tržištu.

U nedelji za nama, preko Produktne berze u Novom Sadu trgovano je 4.340 tona robe, finansijske vrednosti 144.287.560 dinara, što je rast od 152,4 odsto u odnosu na nedelju dana ranije. Soja je ponovo izostala iz trgovanja.

Od početka nedelje primetna je povećana tražnja kukuruza, što je uticalo da cena zabeleži rast. Prodavci su bili uzdržani sve do sredine nedelje kada dolazi do veće ponude na ovom tržištu. Kukuruzom se trgovalo u cenovnom rasponu od 28,00 do 30,00 din/kg bez PDV-a. Nedeljni ponder iznosio je 29,03 bez PDV-a, što je u odnosu na sedam dana ranije rast od 4,2 odsto.

Na tržištu pšenice, poput tržišta kukuruza, beleži se pozitivan cenovni trend. Ova berzanska roba zabeležila je rast cene od 4,6 odsto u odnosu na prethodnu nedelju. Veće interesovanje kupaca, a uzdržanost prodavaca početkom nedelje, doveli su do viših cenovnih nivoa.

Kako je nedelja odmicala, ponude većih količina su se beležile na ovom tržištu. Pšenicom se trgovalo u cenovnom rasponu od 29,40 do 30,50 din/kg bez PDV-a, u zavisnosti od parametara kvaliteta. Ponder cena za ovu nedelju iznosila je 29,70 din/kg bez PDV-a.

Za razliku od prethodne godine, kada se u ovom periodu zaključio prvi terminski ugovor za pšenicu rod 2022. godine, terminsko trgovanje novog roda pšenice trenutno izostaje na tržištu, piše u zvaninom izveštaju sa Produktne berze.

Gotovo kompletno odsustvo ponude i tražnje beleži se na tržištu soje. Od početka meseca ova uljarica izostaje iz robno-berzanskog trgovanja. Ponude manjih količina početkom nedelje, nisu naišle na odgovor na strani tražnje.

I u februaru 2022. godine beležilo se slabije interesovanje za sojom. Trenutni cenovni nivo niži je za 17,3 odsto u odnosu na prošlogodišnji, kada se krajem februara soja trgovala po ceni od 78,00 din/kg bez PDV-a.

Posle dužeg vremena, beleži se i trgovanje stočnim ječmom. Ugovori za ovu berzansku robu zaključeni su po jedinstvenoj ceni od 29,50 din/kg bez PDV-a.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...