Država još uvek nije ispunila sve zahteve poljoprivrednika u vezi sa subvencijama

Ratari u katastrofalnoj situaciji, ne mogu da pokriju troškove proizvodnje

AgrobiznisSrbija

26.9.2023 08:31 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Ratari u katastrofalnoj situaciji, ne mogu da pokriju troškove proizvodnje Ratari u katastrofalnoj situaciji, ne mogu da pokriju troškove proizvodnje
Poljoprivrednici sedam udruženja koji su u maju ove godine potpisali sporazum sa Vladom Srbije o ispunjenju zahteva za oporavak agrara, na zajedničkom sastanku će... Ratari u katastrofalnoj situaciji, ne mogu da pokriju troškove proizvodnje

Poljoprivrednici sedam udruženja koji su u maju ove godine potpisali sporazum sa Vladom Srbije o ispunjenju zahteva za oporavak agrara, na zajedničkom sastanku će doneti odluku o načinu iskazivanja nezadovoljstva zbog toga što su oni samo delimično ispunjeni.

Predsednik Saveza udruženja poljoprivrednika Banata Dragan Kleut rekao je da se ratari nalaze u katastrofalnoj finansijskoj situaciji jer su cene pšenice i kukuruza značajno niže nego na berzi u Budimpešti.

Na berzi u Budimpešti kukuruz košta 25 dinara po kilogramu, a u Srbiji 16 dinara, pšenica je na toj berzi 27 dinara, a na domaćem tržištu 20 dinara.

“Tržište Srbije je zatvoreno, neko uzima razliku u ceni, a poljoprivrednici ne mogu da pokriju troškove proizvodnje“, rekao je Kleut, piše Danas.

Sporazum je potpisan u maju, posle višednevnih blokada saobraćajnica poljoprivrednom mehanizacijom i predviđa analizu tržišta žitarica i uvođenje plavog dizela bez akcize, povećanje subvencija po hektaru sa 9.000 na 18.000, povećanje površina za dobijanje subvencija sa 20 hektara na 100 hektara, ukidanje naknade za odvodnjavanje u 2024. godini. Neki od zahteva, kao premije za mleko i subvencije po grlu su ispunjeni.

Potpisnici sporazuma su Inicijativa za opstanak poljoprivrednika Srbije, Udruženje proizvođača mleka Naše mleko, Udruženje poljoprivrednih proizvođača Subotice, Udruženje STIG Požarevac, Udruženje Za spas i opstanak stočara zapadne Srbije, Savez Udruženja poljoprivrednika Banata i Udruženje proizvođača mleka Šumadije i Pomoravlja „Adraniˮ.

Kleut je rekao da još nisu isplaćene ni dogovorene subvencije po hektaru od 18.000 dinara i da će to uduženje na sastanku predložiti da se zahteva njihovo uvećanje sa dogovorenih 18.000 dinara po hektaru na 300 evra po hektaru.

Foto: Freepik.com / Oleksandr Ryzhkov

I predsednik Nezavisne asocijacije poljoprivrednika Srbije Jovica Jakšić je istakao da još nisu isplaćene subvencije po hektaru i da ih sam nije dobio iako je zahtev podneo prvog dana po aktiviranju sistema e-agrar.

Jakšić je rekao da se nikad nije dogodilo da poljoprivrednik ne može da pokrije troškove proizvodnje ni jednog ratarskog proizvoda.

“Troškovi proizvodnje kukuruza na jednom hektaru uz primenu pune agrotehnike su 175.000 do 180.000 dinara, a to ne može da se nadoknadi ni pod uslovom da rod bude rekordan i iznosi 10 tona kada je cena 16 dinara“, rekao je Jakšić.

Dodao je da je prošle godine cena suncokreta bila 63 dinara po kilogramu, a sa subvencijom 70 dinara, da je ove godine akontna cena 35 dinara po kilogramu, a da je pitanje da li će uljare na to dodati još neki dinar.

Litar dizela, prema njegovim rečima, poljopivrednici plaćaju, umesto po povlašćenoj ceni od 179 dinara, po punoj ceni koja je trenutno 211 dinara jer u kante mogu maksimalno da natoče 60 litara, koliko im treba za jedn hektar ili pola rezervoara za traktor.

On je rekao da se dugo čeka i na izdavanje poljoprivrednih kartica koje poljoprivrednicima omogućavaju da koriste subvencije pa ih mnogi i nemaju i plaćaju punu cenu dizel goriva bez obzira što bi mogli po 60 litara da dobiju po sniženim cenama.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...