SLOVENAČKA PORODIČNA FIRMA KUPILA POGON DRVOPROMETA Pokretanje proizvodnje i nova radna mesta u Leskovcu

Firme u fokusuSrbijaU fokusuVesti

17.9.2020 13:46 Autor: Julijana Vincan 2

SLOVENAČKA PORODIČNA FIRMA KUPILA POGON DRVOPROMETA Pokretanje proizvodnje i nova radna mesta u Leskovcu SLOVENAČKA PORODIČNA FIRMA KUPILA POGON DRVOPROMETA Pokretanje proizvodnje i nova radna mesta u Leskovcu
Deo imovine preduzeća „Drvopromet“ iz Leskovca kupila je slovenačka kompanija „Kljun Kapital“ po početnoj ceni od 45.732.695,96 dinara. Ova porodična firma namerava da adaptira... SLOVENAČKA PORODIČNA FIRMA KUPILA POGON DRVOPROMETA Pokretanje proizvodnje i nova radna mesta u Leskovcu

Deo imovine preduzeća „Drvopromet“ iz Leskovca kupila je slovenačka kompanija „Kljun Kapital“ po početnoj ceni od 45.732.695,96 dinara. Ova porodična firma namerava da adaptira postojeće pogone, skladišta i druge objekte, u kojima će nastaviti da proizvodi nameštaj.

Imovina „Drvoprometa“ u selu Nakrivanj, između ostalog se sastoji od strugare, stoličare, drugih proizvodnih hala, sušara, parketare, briketarnice i velikog broja pomoćnih objekata, na zemljištu površine četiri hektara. Objekti su već neko vreme u lošem stanju, ali bi uz adekvatna ulaganja u njima odmah moglo da se radi.

Kljun International proizvodnja
Foto: Kljun International

To je bilo odlučujuće da se slovenačka firma „Kljun Kapital“ opredeli za kupovinu pogona nekadašnjeg „Drvoprometa“, kao i to što se u Ribnici takođe bavi proizvodnjom stolica i nameštaja. „Kljun Kapital“ je ćerka firma „Kljun International“ i registrovana je u Beogradu. Novi vlasnik ima nameru da odmah uposli dvadesetak radnika i što pre počne sa poslom.

Od 20. septembra krećemo sa 21 zaposlenim, a planiramo da u roku od godinu dana zaposlimo između 70 i 100 ljudi. Početna investicija je oko 1,6 miliona evra i deo proizvodnje iz Slovenije preselićemo u Leskovac. Veoma smo ponosni što je proizvodnja stolica i nameštaja na visokom nivou kao i pre, a tako će i ostati. Modernizovaćemo procese proizvodnje i uvesti najnoviji dizajn“, istakao je Klemen Kljun, direktor kompanije.

Kljun International kompanija
Foto: Kljun International

Bez sumnje, ovo je veoma značajna investicija za Leskovac i za jug Srbije, za pokretanje proizvodnje i za nova radna mesta. Sve to doprinosi privrednom razvoju regiona i novim ekonomskim perspektivama.

Otvoreno je pitanje da li će slovenački investitor pokazati interesovanje i za imovinu „Drvoprometa“ u Leskovcu, koja još ne može biti predmet prodaje, jer je deo objekata i zemljišta predmet restitucije. „Drvopromet“ ima u vlasništvu i proizvodni kompleks u Stenjevcu kod Despotovca za proizvodnju furnira, ali za ovu celinu nije bilo zainteresovanih kupaca.

Tradicija kompanije Kljun International
Proizvodnja posle Prvog svetskog rata / Foto: Kljun International

Tradicija duga skoro 200 godina

Porodična kompanija „Kljun International“ uspešno posluje već oko 200 godina. Prvi počeci datiraju iz 1818. godine, kada je pradeda vlasnika počeo da prodaje kuhinjske proizvode od drveta, takozvanu „suvu robu“, koji su se tokom zime proizvodili kod kuće.

Na leto je, zatim, peške išao u Austriju, gde je prodavao proizvode i tako izdržavao porodicu. Ribnica je već tada bila poznata po proizvodnji drvenih kuhinjskih i sličnih proizvoda.

Otac sadašnjih vlasnika, Alojzij Kljun, osnovao je preduzeće u vreme Jugoslavije. Delatnost firme bila je proizvodnja drvenih štapića za sladoled od bukve. Glavno tržište kompanije Kljun bila je Srbija gde je uglavnom izrađivala proizvode za današnji „Frikom“.

Proizvodnja za vreme Jugoslavije / Foto: Kljun International

Od 1991. godine, kada se zajednička država srušila i dogodio rat na Balkanu, sve narudžbine za kompaniju „Kljun“ prestale su praktično preko noći. Vremenom je preduzeće otkrilo da je slovenačko tržište premalo i da neće moći da zadrži zaposlene. Stoga su počeli da proizvode drveni asortiman za kuhinju za nemačko tržište. Time je snalažljivi vlasnik uspeo da spasi preduzeće i prilagodi se ekonomskim uslovima na tržištu.

Nakon 2000. godine, kineski proizvodi polako su ulazili na tržište, a „Kljun“ je polako počeo da gubi narudžbine i kupce. Na tako dinamičnom tržištu kao što je drvna industrija, kompanija je već imala iskustva u prilagođavanju i promeni svoje strategije.

Pronašla je novu tržišnu nišu u industriji nameštaja, gde zbog kratkih, tronedeljnih rokova isporuke, kineski proizvođači ne mogu da se takmiče. Nakon ulaska na evropska tržišta i restrukturiranja i prilagođavanja tržišnim uslovima, „Kljun International“ je 2008. godine drastično povećao prodaju.

Više od 20 godina kupovali drvo bukve u južnoj Srbiji

Kompanija „Kljun international“ već više od 20 godina otkupljuje drvo bukve u južnoj Srbiji, koje se posebno ističe po svom kvalitetu. Nakon povećanja prodaje i uspešnog poslovanja, suočavali su se sa hroničnim problemom nedostatka proizvodnog prostora i skladišta.

Iz firme „Kljun International“ dodaju da su dugi niz godina tražili sličnu fabriku sa mogućnostima poput „Drvoprometa“ i da se raduju novom poduhvatu u Leskovcu.

  • Jovana

    1.11.2020 #1 Author

    Svaka cast! 👍

    Odgovori

  • Dragana

    14.10.2022 #2 Author

    Duga tradicija preduzetnistva. Zaista svaka cast za kreativnost u prilagodjavanju trzisnim uslovima.

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...