Zaštitnik preduzetnika i privrednika Srbije predaće u sredu Ministarstvu privrede inicijativu

Udruženje traži izmenu zakona da se firme ne bi zatvarale zbog sitnih tehničkih propusta

Moja firmaPreduzetnikSrbija

31.1.2023 11:49 Autor: Redakcija Biznis.rs 10

Udruženje traži izmenu zakona da se firme ne bi zatvarale zbog sitnih tehničkih propusta Udruženje traži izmenu zakona da se firme ne bi zatvarale zbog sitnih tehničkih propusta
Udruženje Zaštitnik preduzetnika i privrednika Srbije predaće u sredu Ministarstvu privrede inicijativu za izmenu zakona i pravilnika o inspekcijskom nadzoru kako bi sprečili zatvaranja... Udruženje traži izmenu zakona da se firme ne bi zatvarale zbog sitnih tehničkih propusta

Udruženje Zaštitnik preduzetnika i privrednika Srbije predaće u sredu Ministarstvu privrede inicijativu za izmenu zakona i pravilnika o inspekcijskom nadzoru kako bi sprečili zatvaranja firmi zbog administrativno-tehničkih propusta i sitnih neslaganja u kasi, čak i od manjka ili viška, zbog četiri dinara.

Član Upravnog odbora tog udruženja Dragan Subotić rekao je da inspekcija masovno zatvara firme, najčešće male i srednje, a veći stepen tolerancije ima prema stranim privrednicima.

„Važeći Zakon o inspekcijskom nadzoru i odgovarajući pravilnik nisu dovoljno precizni i u poslednje vreme inspekcija masovno zatvara firme na 15 do 90 dana zbog neslaganja sume novca na računima i u kasi i za četiri dinara. Propisi podjednako tretiraju bilo koju sumu novca, bilo da je reč o minusu ili višku u kasi“, rekao je Subotić, prenela je Beta.

Subotić je rekao da se to najviše dešava u ugostiteljskim objektima, gde je nemoguće i zbog dobijanja bakšiša da se sume potpuno poklapaju.

Kazna za takav prekršaj je, kako je rekao, 200.000 dinara za pravno lice i 50.000 za odgovorno lice.

„Paralelno postoji previsok stepen tolerancije kad je u pitanju crno tržište neregistrovanih subjekata tako da se šalje pogrešna poruka da je isplativije raditi na crno. Zbog toga smo za godinu dana izgubili 6.000 radnih mesta kod preduzetnika, mnogi su zatvorili i napustili zemlju ili prešli da rade na crno“, navodi se u saopštenju.

Subotić je rekao da inspekcija ima dvostruke aršine i kada kažnjava zbog neizdavanja računa „što je ozbiljan privredni prestup“, ali da je za strane firme veći stepen tolerancije.

Inspekcija se, prema njegovim rečima, prema privrednicima represivno ponaša jer napravi godišnji plan koliko novca treba da prikupi za budžet i teži da ispuni tu normu. On je rekao da država nije ni svesna da veću štetu ima od zatvaranja objekata jer se ne puni budžet nego od kazni.

Subotić je dodao da su se zbog tog problema žalili Ministarstvu privrede i da im je sugerisano da pokrenu inicijativu za izmenu zakona i pravilnika, a taj predlog je podržalo 20 udruženja privrednika iz Srbije.

 • TATJANA

  1.2.2023 #1 Author

  Slazem se da ovo vodi nezadovoljstvu i da dovodi u pitanje legitiman rad, nije čudo što mnogi rade na crno

  Odgovori

 • Maria

  4.2.2023 #3 Author

  Mač sa dve oštrice..

  Odgovori

 • MALENA

  5.2.2023 #4 Author

  Nazalost veliki broj firmi se zatvara u poslednje vreme

  Odgovori

 • Tina

  18.2.2023 #5 Author

  Zbog takvih nevedenih sitnih gresaka nije dobro zatvarati firme I placati kazne, ali I zakon se mora postovati, pa onda najbolje je napraviti adekvatne promene I sa jedne I sa druge strane

  Odgovori

 • FRUIT04

  19.2.2023 #6 Author

  Tek je pocetak novog nacina poslovanja, sad je realno videti sta I kako treba promeniti, a da preduzetnici ne ispastaju.

  Odgovori

 • VERA

  19.3.2023 #7 Author

  Ministarstvo radi u interesu stranih investitora kao što je onomad radilo u interesu Banaka kada su mnogi bankrotirali zbog kredita u švajcarcima.
  Ono se samo zove Ministarstvo finansija Republike Srbije.samo tako piše…tako da….

  Odgovori

 • CALE

  4.2.2024 #10 Author

  ko posluje legalno traze sitnicu,a ko posluje na crno nista

  Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  Biznis.rs newsletter

  Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

  Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.