najavljene investicije u nove sektore

Vesić i Gori o jačanju saradnje Srbije i Italije u oblasti infrastrukture

BiznisEUInfrastrukturaSrbija

1.2.2023 11:18 Autor: Redakcija Biznis.rs 4

Vesić i Gori o jačanju saradnje Srbije i Italije u oblasti infrastrukture Vesić i Gori o jačanju saradnje Srbije i Italije u oblasti infrastrukture
Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić razgovarao je u sredu sa ambasadorom Italije u Srbiji Lukom Gorijem o mogućnostima za još veću saradnju... Vesić i Gori o jačanju saradnje Srbije i Italije u oblasti infrastrukture

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić razgovarao je u sredu sa ambasadorom Italije u Srbiji Lukom Gorijem o mogućnostima za još veću saradnju dve zemlje, pre svega u oblasti infrastrukture, saopštio je Vesićev kabinet. 

Ambasador Gori je informisao Vesića da će u Beogradu 21. marta biti organizovan Poslovni forum Srbija–Italija za koji je, kako je istakao, veliki broj kompanija već iskazao interesovanje i pozvao ministra da učestvuje na tom skupu, što je ministar sa zadovoljstvom prihvatio, navodi se u saopštenju.

Vesić je rekao da su kompanije iz Italije dobrodošle da ulažu u Srbiji. „Biće mi drago da italijanskim kompanijama predstavim sve mogućnosti i prednosti ulaganja u Srbiji. Uskoro ćemo imati nekoliko tendera sa Evropskom unijom, za izgradnju brze pruge Beograd – Niš a narednih godina za brzu prugu Niš – makedonska granica, na koji italijanske kompanije mogu da se prijave“, rekao je Vesić.


Gori je napomenuo da je Italija jedan od najvažnijih bilateralnih evropskih partnera Srbije. Istakao je da je njenih 1.200 kompanija registrovano u Srbiji, te da ima prostora za produbljenje saradnje.

Rekao je da će biznis forum u martu okupiti i neke od najvažnijih italijanskih kompanija, a obuhvatiće tri velika sektora – energetsku i zelenu tranziciju, poljoprivredu i infrastrukturu.

Dodao je da su italijanske kompanije u Srbiji do sada uglavnom investirale u tradicionalnim oblastima, ali su zainteresovane i za ulaganja u nove sektore, kao što je infrastruktura.

Vesić je rekao da su odnosi Italije i Srbije dobri, ali da postoji mnogo postora za njihovo unapređenje.

Ministar je rekao da je prošle sedmice poslao pismo svom italijanskom kolegi, ministru za infrastrukturu i saobraćaj Mateu Salviniju, u kojem je predložio da se između dve zemlje međusobno ukinu tranzitne dozvole za vozače kamiona.

Prema njegovim rečima, tako bi bila smanjena administracije i olakšan posao prevoznicima, s obzirom na to da se godišnje razmeni 22.300 bilateralnih dozvola za drumski prevoz, pa bi to bilo dobro za obe zemlje.

  • TATJANA

    1.2.2023 #1 Author

    Takve olakšice bi doprinele iboljoj saradnji i razmeni jer bi umanjile troskove

    Odgovori

  • COKA

    5.2.2023 #2 Author

    To bi bilo odlicno, samo da ne ostane na praznoj prici gospodina Vesica

    Odgovori

  • HEPO

    1.10.2023 #4 Author

    Povezuje na gradonacelnik

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...