Ne očekuje se snižavanje ključne kamatne stope u ovoj godini

Zadržavanje referentne kamate na istom nivou ne znači kraj politike monetarnog zatezanja

BankeBerzaIzdvajamoPoslovanjeSrbija

11.5.2023 15:22 Autor: Milica Rilak 4

Zadržavanje referentne kamate na istom nivou ne znači kraj politike monetarnog zatezanja Zadržavanje referentne kamate na istom nivou ne znači kraj politike monetarnog zatezanja
Očigledno je prevladalo mišljenje da su inflaciona očekivanja za drugu polovinu godine blaža, jer se preko referentne kamatne stope (RKS) Narodna banka Srbije uvek... Zadržavanje referentne kamate na istom nivou ne znači kraj politike monetarnog zatezanja

Očigledno je prevladalo mišljenje da su inflaciona očekivanja za drugu polovinu godine blaža, jer se preko referentne kamatne stope (RKS) Narodna banka Srbije uvek „bori“ sa budućom inflacijom, izjavio je za Biznis.rs profesor Beogradske bankarske akademije Zoran Grubišić, komentarišući odluku naše centralne banke da posle 13 uzastopnih podizanja ovoga puta ključnu kamatu zadrži nepromenjenu, na nivou od šest odsto.

On naglašava da je potrebno vreme da bi se mehanizam referentne kamatne stope pokazao na delu, ali i dodaje da ne očekuje da će tokom ove godine doći do snižavanja ključne kamate u Srbiji.

Na našu konstataciju da je Narodna banka Srbije (NBS) izašla iz „ritma“ koje su do sada zadavali američki Fed i Evropska centralna banka, Grubišić odgovara da se uvek pri donošenju odluke o visini RKS uzimaju u obzir i interni faktori, a ne samo signali i kretanja na svetskom tržištu.

„Recimo, u našoj zemlji kretanje cena poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda značajno utiče na inflaciju, kao i uticaj regulisanih cena. Dakle, nije uvek moguće ni potrebno puko preslikavanje poteza Federalnih rezervi ili ECB-a. To su značajni indikatori, a posebno kada je reč o merama koje preduzima ECB, s obzirom na našu orijentaciju ka evrozoni, ali treba uzeti u obzir da su i Fed i ECB minimalno korigovale naviše svoje referentne stope, za 0,25 procentnih poena. Zato nije od tolikog značaja što je NBS odlučila da zadrži našu ključnu stopu na istom nivou„, ocenio je Grubišić.

Zoran Grubišić / Foto: Neda Mojsilović

Podsetimo da je NBS odluku Izvršnog odbora o zadržavanju referentne kamate na nepromenjenom nivou od šest odsto obrazložila time da je doneta u uslovima postepenog slabljenja troškovnih pritisaka iz međunarodnog okruženja i rešavanja problema u globalnim lancima snabdevanja, ali i ukazala da su i dalje prisutne brojne neizvesnosti.

Izvršni odbor ističe da je opreznost monetarne politike neophodna i u narednom periodu zbog i dalje prisutnih rizika – geopolitičkih tenzija, kao i dinamike cena primarnih proizvoda i energenata i njihove buduće raspoloživosti.

„Takođe, neizvesnost je i dalje prisutna u pogledu još uvek relativno visoke bazne inflacije u mnogim zemljama, čemu doprinose faktori s tržišta rada, kao i u pogledu budućih odluka monetarnih politika vodećih centralnih banaka, a time i uslova na međunarodnom finansijskom tržištu i uticaja na tokove kapitala prema zemljama u usponu. Zbog toga je moguće da period povišenih kamatnih stopa potraje nešto duže od prethodno očekivanog„, saopštili su iz NBS.

Zato na pitanje kada treba očekivati da će početi spuštanje referentne kamatne stope, Zoran Grubišić odgovara da „neće skoro“.

„Pri donošenju aktuelne odluke bilo je pitanje da li će malo povećati ili zadržati referentnu kamatu na relativno visokom nivou, pa su se u NBS odlučili za ovo drugo, što je stvar nijansi. Snižavanja, verujem, neće biti u ovoj godini, već će jedina dilema pred NBS biti da li zadržati na istom nivou ili blago povećavati ključnu kamatu„, zaključuje profesor Grubišić u razgovoru za Biznis.rs.

  • SUNCE

    11.5.2023 #1 Author

    Apsolutno. Ovo je samo trenutno i privremeno zadržavanje daljeg rasta.

    Odgovori

  • SHALIMAR

    11.5.2023 #2 Author

    Vestacko odrzavanje…

    Odgovori

  • Boba321

    14.5.2023 #4 Author

    Sve ostaje isto, kamate su povecane odavno

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...