Predsednica UGS „Nezavisnost“ apeluje na sindikalno udruživanje

Zaposleni u Srbiji 1. maj dočekuju sa istim problemima i u privatnom i u javnom sektoru

AnalizaIzdvajamoPoslovanjeSrbija

1.5.2023 08:01 Autor: Ljiljana Begović 6

Zaposleni u Srbiji 1. maj dočekuju sa istim problemima i u privatnom i u javnom sektoru Zaposleni u Srbiji 1. maj dočekuju sa istim problemima i u privatnom i u javnom sektoru
Problemi radnika u Srbiji isti su već godinama. Nepoštovanje zakona od strane poslodavaca ili pronalaženje načina da se radniku obezbede minimalna prava najčešće su... Zaposleni u Srbiji 1. maj dočekuju sa istim problemima i u privatnom i u javnom sektoru

Problemi radnika u Srbiji isti su već godinama. Nepoštovanje zakona od strane poslodavaca ili pronalaženje načina da se radniku obezbede minimalna prava najčešće su predmet žalbi zaposlenih.

Predsednica Ujedinjenih granskih sindikata „Nezavisnost“ Čedanka Andrić kaže za Biznis.rs da kroz svakodnevni sindikalni rad nailazi na to da se prava radnika u velikoj meri krše i u privatnom i u javnom sektoru.

“Dodatno, u porastu je broj slučajeva kršenja prava sindikalnih predstavnika i njihovog šikaniranja zbog sindikalnog aktivizma. Raspon kršenja radničkih prava kreće se od nezakonitih otkaza ugovora o radu, neisplaćivanja zarade u skladu sa zakonom i prekoračenja dozvoljenog fonda prekovremenog rada, preko neplaćanja prekovremenog rada do neprimenjivanja mera za bezbedan i zdrav rad i nepoštovanja potpisanih kolektivnih ugovora. Apelujemo na radnike da se organizuju u sindikat kako bi im pomogao u zaštiti njihovih prava, kao i da se – kada je to potrebno – obraćaju Inspektoratu za rad, u čemu sindikat takođe može da im pomogne”, naglašava Andrić.

Naša sagovornica ističe da je prvi korak ka poboljšanju statusa zaposlenih u Srbiji organizovanje u sindikate koji bi ih svakodnevno zastupali.

“Samo organizovan radnik može nešto da promeni. Sami možete da izazovete incident ili skrenete pažnju, ali ne možete ništa da promenite sami. Drugo, država mora više da uradi na poštovanju zakona i da ojača institucije kao što je Inspektorat za rad, tako što će im povećati ingerencije i kapacitete. Sankcije za one koji krše zakone, a pre svega zakon o radu, moraju biti takve da se nikome ne isplati da ga krši”, smatra Čedanka Andrić.

Čedanka Andrić / Foto: Privatna arhiva

Ona dodaje da je Srbiji potreban i novi Zakon o radu kako bismo prekinuli trend izvlačenja pojedinih instituta iz ovog zakona i umanjenja prava radnika kroz druge propise.

Prema mišljenju naše sagovornice, promene na tržištu rada koje je donela pandemija ostaće trajne.

“Uvedene su nove forme rada, neki poslovi su nestali, a novi koji su se pojavili po pravilu su uveli veću nesigurnost. Mobilnost radne snage koja je u jeku pandemije bila zaustavljena zbog zdravstvenih razloga ponovo se nastavila i mi smo, nažalost, u regionu iz kojeg i dalje kvalifikovana radna snaga odlazi uglavnom na zapad”, kaže predsednica Ujedinjenih granskih sindikata „Nezavisnost“.

Kada je reč o pravcu kretanja tržišta rada u budućnosti, Andrić ocenjuje da će se nastaviti trend fleksibilizacije, uvođenja novih formi rada koje ne moraju nužno biti loše ako su praćene kvalitetnim radnim mestima.

“Sve teže će biti organizovati radnike jer novi oblici rada preko različitih platformi omogućavaju i da radnici međusobno ne komuniciraju, ne znaju jedni za druge, a kamoli da su u stanju da se organizuju i sprovode akcije solidarnosti. Imaćemo sve više radnika iz inostranstva koji rade u Srbiji i naš je zadatak da i te radnike zaštitimo, da obezbedimo da i njihovo angažovanje bude u skladu sa zakonom o radu Republike Srbije, pa i pravo na sindikalno organizovanje. S druge strane, ne smemo da dozvolimo da jedini motiv poslodavaca za dovođenje stranih radnika bude jeftinija radna snaga i ostavljanje domaćih radnika bez posla kako bi oni uvećali svoj profit kojeg im nikada nije dovoljno”, zaključuje Čedanka Andrić.

  • Mike

    1.5.2023 #1 Author

    Srećna svima praznik rada 1. Maj, posebno onima koji danas obeležavaju poskupljenje struje i gasa (osam odnosno 10 odsto)!
    Jer država je uvek uz radnike koji „iz dana u dan žive sve bolje“ da parafraziram tzv. premijerku.
    Uživajte, dok je skupe hrane, mesa i pića, ostalo nas ne zanima, jer kako kažu imamo najveće plate u regionu! Šifra 840 evra.

    Odgovori

  • SENSEI

    1.5.2023 #2 Author

    Valjda će iduća godina biti bolja. Uvek se treba nadati boljem

    Odgovori

  • SHALIMAR

    2.5.2023 #3 Author

    Pa do sledece godine sa istim vestima…

    Odgovori

  • DOBRILA

    2.5.2023 #4 Author

    Nista cudno…

    Odgovori

  • ZVONČICA

    2.5.2023 #5 Author

    Realno to su lose vesti,nadajmo se boljima u buducnosti

    Odgovori

  • MAJA

    3.5.2023 #6 Author

    Mnogo toga treba menjati

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...