Iz NBS poručuju da nema razloga za stvaranje panike

Narodna banka kontroliše menjačnice u Srbiji zbog nedozvoljene visine kursa

BankeNovacSrbijaVesti

4.3.2022 15:19 Autor: Redakcija Biznis.rs 15

Narodna banka kontroliše menjačnice u Srbiji zbog nedozvoljene visine kursa Narodna banka kontroliše menjačnice u Srbiji zbog nedozvoljene visine kursa
Narodna banka Srbije započela je kontrolu menjačnica u Srbiji na osnovu sopstvenih saznanja i pritužbi građana da kurs u menjačnicama nije u skladu sa... Narodna banka kontroliše menjačnice u Srbiji zbog nedozvoljene visine kursa

Narodna banka Srbije započela je kontrolu menjačnica u Srbiji na osnovu sopstvenih saznanja i pritužbi građana da kurs u menjačnicama nije u skladu sa rasponom predviđenim odlukama NBS, prema kojima prodajni kurs za evro ne može biti viši od zvaničnog srednjeg kursa važećeg na taj dan za više od 1,25 odsto, a kupovni kurs ne može biti niži za više od 1,25 odsto.

„Napominjemo da je prema Zakonu o deviznom poslovanju za menjačnice koje ne postupaju u skladu sa propisima Narodne banke propisana prekršajna odgovornost – za pravno lice predviđena je novčana kazna od 100.000 do dva miliona dinara, a za preduzetnika novčana kazna od 10.000 do 500.000 dinara“, podsećaju iz NBS.

Zbog velike potražnje za evrima u nekoliko gradova Srbije, neke menjačnice su ostale bez deviza. Takođe, zbog velike tražnje došlo je i do blage promene kursa. Međutim, iz Narodne banke Srbije kažu da je pojačano snabdevanje banaka stranom gotovinom kako bi menjačnice brzo i efikasno mogle da odgovore na pojačanu tražnju građana koja se pojavila.

Iz Centralne banke poručuju građanima da nema potrebe za stvaranjem panike, kao ni za povlačenjem depozita iz banaka u kojima su sredstva najsigurnija i koje su i dobro kapitalizovane i veoma likvidne, niti za kupovinom deviza u menjačnicama, prenela je Beta.

„Panika nikada nije od koristi i bezrazložna je, jer NBS obezbeđuje dovoljno sredstava i odgovara na sve zahteve banaka, čime dokazujemo da smo spremni da reagujemo bez odlaganja i adekvatno. Očekujemo da banke u što kraćem roku prenesu efektivu menjačnicama koje će podmiriti tražnju građana. Narodna banka naložila je bankama da ni u jednom trenutku ne sme biti prekida snabdevanja menjačnica gotovinom“, navode iz NBS.

Foto: Pixabay.com

Iz ove institucije pozvali su sve učesnike na finansijskom tržištu da u uslovima pojačane globalne neizvesnosti pokažu odgovorno ponašanje u cilju očuvanja monetarne i finansijske stabilnosti, a time i makroekonomske stabilnosti u celini izazvane situacijom u Ukrajini.

Rublja u znatnom padu

Odgovarajući na pitanja medija o ruskoj rublji, iz NBS kažu da je ova valuta od sredine prošle nedelje znatno oslabila prema drugim valutama na međunarodnom finansijskom tržištu, što je posledica aktuelne geopolitičke krize.

„U poslednjoj nedelji ruska rublja je oslabila prema evru za oko 28 odsto, a prema američkom dolaru za oko 30 procenata. Budući da se kurs dinara prema ruskoj rublji na domaćem tržištu formira na osnovu kursa dinara prema evru, koji je relativno stabilan i nije beležio znatnije promene u ovom periodu, i međuvalutnog odnosa između evra i ruske rublje koji važi na međunarodnom finansijskom tržištu, promene kursa dinara prema ruskoj rublji u posmatranom periodu odražavaju promene vrednosti ruske rublje na međunarodnom tržištu“, navode iz NBS.

Tako je zvanični srednji kurs dinara prema ruskoj rublji Narodne banke Srbije u ovom periodu porastao za 28 odsto, što predstavlja pad vrednosti ruske rublje prema dinaru.

„Napominjemo da banke, ovlašćeni menjači i javni poštanski operator nisu u obavezi da na svojim kursnim listama kotiraju sve valute kojima je dozvoljena trgovina na deviznom tržištu Republike Srbije. Zvanični srednji kurs dinara prema ruskoj rublji Narodne banke Srbije na dan 2. marta 2022. godine iznosi 0,9448 dinara za jednu rusku rublju. Banke u Republici Srbiji jednom dnevno, na početku svakog svog radnog dana, slobodno formiraju i objavljuju svoje kursne liste za devize i efektivni strani novac, u skladu sa međuvalutnim odnosima na inostranim tržištima“, kažu iz nadležne institucije.

  • ZVEZDICA01

    4.3.2022 #1 Author

    Samo širenje bespotrebne panike…

    Odgovori

  • STRAHINJA

    4.3.2022 #2 Author

    Samo manje sirenje panike od sttrane politicara i sve ok

    Odgovori

  • TINA

    4.3.2022 #3 Author

    Treba da se prati situacija I da NBS adekvatno reaguje

    Odgovori

  • GOCA BG

    4.3.2022 #4 Author

    Evro je od cetvrtka skocio…

    Odgovori

  • MARKO7

    4.3.2022 #5 Author

    Ako i treba! Dosta su privatne menjačnice uzimali nedužnom narodu!

    Odgovori

    • DANIJELA

      4.3.2022 #6 Author

      Bas tako. Jedva cekaju da situaciju iskoriste u svoju korist, po svaku cenu.

      Odgovori

  • ZVE84

    4.3.2022 #7 Author

    Srpska snalažljivost……

    Odgovori

  • STRELAC

    4.3.2022 #9 Author

    Ako Jorgovanka tako kaze…🤔

    Odgovori

  • VERA

    5.3.2022 #10 Author

    Da su tako rigorozni iz Narodne banke kad su banke cerupale kotisnike kredita, lako je kontrolisati menjačnice.

    Odgovori

  • MADMAX

    5.3.2022 #11 Author

    Stroga kontrola za mešetarenje.

    Odgovori

  • MARA

    5.3.2022 #12 Author

    Njima je ovo idealna prilika za mesetarenje.

    Odgovori

  • LIMUN ŽUT

    5.3.2022 #13 Author

    Lako se kontrolisati sitne ribe i pretiti im sankcijama.

    Odgovori

  • NINO

    5.3.2022 #14 Author

    Hahahahha sad ste se setili. Od menjacnice do menjacnice razliciti kursevi. Kako kome odgovara i treba para 😂😂

    Odgovori

  • FRUIT04

    5.3.2022 #15 Author

    Kasno Marko na Kosovo stize, menjacnice vec sve eure rasprodale.

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...