Bern primenio najnovije evropske sankcije protiv Rusije

Švajcarska zamrzla imovinu Sberbanke i uvela embargo na zlato

BankeNovacSvetVesti

4.8.2022 13:24 Autor: Vladimir Jokanović 5

Švajcarska zamrzla imovinu Sberbanke i uvela embargo na zlato Švajcarska zamrzla imovinu Sberbanke i uvela embargo na zlato
Švajcarske vlasti zamrzle su imovinu ruske Sberbanke u okviru sedmog paketa antiruskih sankcija, saopštio je Savezni državni savet Švajcarske. Najnovije sankcije takođe uključuju embargo... Švajcarska zamrzla imovinu Sberbanke i uvela embargo na zlato

Švajcarske vlasti zamrzle su imovinu ruske Sberbanke u okviru sedmog paketa antiruskih sankcija, saopštio je Savezni državni savet Švajcarske. Najnovije sankcije takođe uključuju embargo na snabdevanje ruskim zlatom i proizvodima od zlata.

Imovina najveće banke u Rusiji, Sberbanke, zamrznuta je. Zabranjeno je davati joj finansiranje, ekonomske resurse ili tehničke usluge. Izuzeci su predviđeni da bi se obezbedilo uredno zatvaranje transakcija i prodaja podružnica Sberbanke, navedeno je u dokumentu Saveznog saveta, prenose Ria Novosti.

Švajcarska vlada uvela je nove sankcije Rusiji zbog rata u Ukrajini, u skladu sa najnovijim merama Evropske unije. Vlada je saopštila da je napravila dva nova izuzetka u pogledu transakcija poljoprivrednih proizvoda i isporuke nafte u treće zemlje, kao i EU, kako bi se izbegli poremećaji u kanalima plaćanja.

„Nove mere pre svega se odnose na zabranu kupovine, uvoza ili transporta zlata i proizvoda od zlata iz Rusije. Zabranjene su i usluge u vezi sa ovom robom“, navedeno je u saopštenju vlade, prenosi Reuters. U saopštenju je istaknuto da nijedna od antiruskih mera nije usmerena protiv trgovine poljoprivrednim ili prehrambenim proizvodima između trećih zemalja i Rusije.

Stranim kompanijama iz EU dozvoljeno je da kupuju rusku naftu i da je izvoze u treće zemlje, prema izmenama evropskih sankcija, koje su stupile na snagu u julu. Vlada je naglasila da izuzeci ne znače slabljenje pozicije Švajcarske, kao i da nove mere nisu ublažavanje sankcija.

  • SUNCOKRET

    4.8.2022 #1 Author

    Koliko znam Švajcarska nije u Evropskoj uniji ali se očigledno pridružila sankcijama protiv Rusije.

    Odgovori

  • GOCA BG

    5.8.2022 #2 Author

    Priklonila se ostalim zemljama,iz nekog razloga…

    Odgovori

  • roka

    5.8.2022 #3 Author

    samo cepaj !!!!!!!!!!!

    Odgovori

  • ZVEZDICA01

    5.8.2022 #4 Author

    Znalo se od početka da će i oni da uvedu sankcije

    Odgovori

  • ZVE84

    7.8.2022 #5 Author

    Dokle više?

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...