Nova teorija o eksploziji Severnog toka

Američki obaveštajci sumnjiče Ukrajince za sabotažu gasovoda

AnalizaSvet

8.3.2023 11:46 Autor: Vladimir Jokanović 1

Američki obaveštajci sumnjiče Ukrajince za sabotažu gasovoda Američki obaveštajci sumnjiče Ukrajince za sabotažu gasovoda
Oprezan izveštaj na bazi neimenovanih izvora iz američkih obaveštajnih krugova, koji je objavio New York Times, ukazuje da je „proukrajinska grupa“ odgovorna za prošlogodišnju... Američki obaveštajci sumnjiče Ukrajince za sabotažu gasovoda

Oprezan izveštaj na bazi neimenovanih izvora iz američkih obaveštajnih krugova, koji je objavio New York Times, ukazuje da je „proukrajinska grupa“ odgovorna za prošlogodišnju sabotažu gasovoda „Severni tok“.

Autori teksta istakli su da američki zvaničnici nemaju dokaze koji bi umešali ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog u eksploziju gasovoda. Istovremeno, oni podsećaju da je zaustavljane gasovoda donelo korist Ukrajini, samim tim što je oslabilo Rusiju, koja zarađuje od prodaje gasa Evropi, prenosi Forbes.

Efekti eksplozije gasovodnih cevi snažno su potresli Evropu, posebno Nemačku, koja alternativu za ruski gas plaća višestruko skuplje. Obaveštajni podaci koji su plasirani u američke medije sugerišu da su počinioci sabotaže „protivnici predsednika Rusije Vladimira Putina“.

Američki obaveštajci nisu imali naznake ko je tačno učestvovao, organizovao i platio operaciju, za koju su bili potrebni vešti ronioci, obučeni stručnjaci za eksploziv. Oni navodno veruju da su u sabotažu verovatno umešani ukrajinski ili ruski državljani i da nije učestvovao niko iz SAD ili Velike Britanije.

U odvojenom izveštaju nemačkih istražitelja, koji citiraju tamošnji mediji, navodi se da su neidentifikovanu grupu sabotera činili petorica muškaraca i jedna žena, koji su koristili profesionalno falsifikovane pasoše. Brod za koji se sumnja da je korišćen u napadu, navodno pripada dvojici Ukrajinaca, a iznajmljen je od kompanije u Poljskoj.

Foto: Youtube screenshot

Kako stoji u izveštaju nemačkih istražitelja, grupa je isplovila iz severnonemačke luke Roštok 6. septembra prošle godine, a sledećeg dana pristao je na dansko ostrvo Kristijanso na Baltičkom moru. Brod je potom vraćen vlasniku, a istražitelji su na njemu pronašli tragove eksploziva na stolu u kabini. Podvodne eksplozije koje su odjeknule 26. septembra prekinule su tri od četiri cevi na gasovodima Severni tok 1 i 2.

Američki zvaničnici nemaju „čvrste zaključke“ o obaveštajnim podacima i ostavljaju mogućnost da su operaciju nezvanično sprovele „poredničke snage koje su povezane sa ukrajinskom vladom i njenim službama bezbednosti“, dok vlasti u Nemačkoj, Švedskoj i Danskoj vode sopstvene istrage. Vlada u Berlinu je potvrdila da je „primila k znanju“ izveštaj američkog lista, dok je Stokholm odbio da komentariše. Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg rekao je da bi bilo pogrešno spekulisati dok traje istraga.

Ranije prošlog meseca američki istraživački novinar, dobitnik Pulicerove nagrade, Simor Herš (Seymour Hersh) objavio tekst pod naslovom: „Kako je Amerika uništila gasovod Severni tok. Pozivajući se na izvor sa „direktnim saznanjem o operativnom planiranju“, on je naveo da su u sabotaži gasovoda učestvovali Amerikanci i Norvežani.

Kako se navodi u njegovom tekstu, u junu 2022. godine ronioci američke mornarice, koji su delovali u okviru NATO vežbi BATOPS22 postavili su eksploziv C4 ispod tri cevi Severnog toka uz odobrenje norveških vlasti. Moskva sumnjiči zapadne zemlje da stoje iza sabotaže gasovoda, što je Bela kuća demantovala, odbacujući Heršove navode kao potpuno netačne.

Kremlj se oglasio povodom pisanja New York Timesa, a portparol Dmitrij Peskov ocenio je da je reč o koordinisanom plasiranju vesti u medije kako bi izvršioci napada skrenuli pažnju javnosti, prenose Ria Novosti. On je pitao kako američki zvaničnici, na koje se pozivaju mediji, bez istrage mogu da imaju pretpostavke o terorističkim napadima na Severni tok.

  • TATJANA

    9.3.2023 #1 Author

    Logično da su uradili ruski neprijatelji, da li Ukrajinci ili neko drugi, saznaće se i to

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...