u potrazi za mestom istraživanja

Danuri snimio tamnu stranu Meseca

LifestyleSvetZanimljivosti

12.1.2023 19:45 Autor: Redakcija Biznis.rs 4

Danuri snimio tamnu stranu Meseca Danuri snimio tamnu stranu Meseca
Južnokorejski lunarni orbiter Danuri snimio je region Meseca koji nikada ne vidi sunčevu svetlost, saopštio je u četvrtak Korejski institut za svemirska istraživanja (KARI).... Danuri snimio tamnu stranu Meseca

Južnokorejski lunarni orbiter Danuri snimio je region Meseca koji nikada ne vidi sunčevu svetlost, saopštio je u četvrtak Korejski institut za svemirska istraživanja (KARI).

Državni univerzitet Arizona, koji je proizveo uređaj ShadovCam instaliran u Danuri, podelio je fotografiju na svojoj veb stranici ranije ove nedelje. Kameru su obezbedili američki univerzitet kao i NASA.

„Objavljena fotografija prikazuje trajno zatamnjen region unutar kratera Šeklton, koji je širok oko 20 kilometara i nalazi se na južnom polu Meseca“, saopštio je KARI, prenosi Korea Times.

Danuri, takođe poznat kao Korean Pathfinder Lunar Orbiter (KPLO), trenutno sprovodi naučno-istraživačke aktivnosti u orbiti oko Meseca od 28. decembra 2022. godine.

Krater Šakleton je jedno od predloženih mesta za sletanje za NASA-inu planiranu misiju Artemis, koja šalje astronaute na površinu Meseca.

NASA koristi lunarni izviđački orbiter (LRO) za istraživanje regiona. KARI je razradio da je ShadovCam više od 200 puta osetljivija na svetlost od kamere postavljene na LRO, koja je lansirana 2009. godine, tako da je u stanju da uhvati slike trajno zasenčenog regiona Meseca koje ranije nisu bile fotografisane.

Državni univerzitet u Arizoni je saopštio da slika „pokazuje putanju kamene gromade prečnika pet metara koja se kotrljala niz strmo nagnuti zid kratera i zaustavila se na ravnu površinu“.

ShadovCam će nastaviti da istražuje lokacije kandidata za sletanje sa posadom posmatrajući ove oblasti u lunarnim polarnim regionima gde se očekuje da će se naći vodeni led.

  • SUNCOKRET

    13.1.2023 #1 Author

    Koreja je finansijski i tehnički bas jaka ako je sposobna da se bavi istraživanjem meseca. Svaka čast.

    Odgovori

  • STRAHINJA

    15.1.2023 #2 Author

    Neke zanimljive stvari tamo neki ljudi rade…

    Odgovori

  • GOCA BG

    15.1.2023 #3 Author

    Tehnologija im je na izuzetno naprednom nivou…

    Odgovori

  • Tina

    26.1.2023 #4 Author

    Sve je lepo objasnjeno, samo jos treba razumeti

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...