novinari izabrali najboljeg četvorotočkaša na sajmu u ženevi

Električni Renault Scenic automobil godine, ali u oslabljenoj konkurenciji

AutomobiliLifestyleSvet

28.2.2024 19:14 Autor: Redakcija Biznis.rs 2

Električni Renault Scenic automobil godine, ali u oslabljenoj konkurenciji Električni Renault Scenic automobil godine, ali u oslabljenoj konkurenciji
Na Međunarodnom salonu automobila u Ženevi, u Švajcarskoj – neformalno najvažnijoj takvoj izložbi u svetu – električni Renault Scenic osvojio je titulu „automobila godine“... Električni Renault Scenic automobil godine, ali u oslabljenoj konkurenciji

Na Međunarodnom salonu automobila u Ženevi, u Švajcarskoj – neformalno najvažnijoj takvoj izložbi u svetu – električni Renault Scenic osvojio je titulu „automobila godine“ koju dodeljuju novinari. Taj komparativno mali Renault Scenic SUV je za dlaku nadmašio novu limuzinu BMW „Serije 5“, objavio je žiri od 58 novinara automobilske štampe – prenela je agencija AFP.

U konkurenciji su bili i Volvo EX30, Kia EV9, Peugeot E-3008/3088, Toyota C-HR i BYD Seal – prvi otakako taj kineski proizvođač nastupa u Ženevi. „Scenic je kao novinarski laureat „nasledio“ Jeep Avenger, nagrađen 2023, prenosi Beta.

Taj model je pobedio konkurenciju oslabljenu time što je Renault jedina evropska grupa koja učestvuje na ovogodišnjem Salonu, a nisu nastupili Volkswagen i Stellantis sa svojim mnogobrojnim brendovima.

Salon automobila u Ženevi je priređen posle četiri godine prekida zbog pandemije covida i njenih posledica, koje su teško pogodile i auto-industriju.

Renault koji kaže da je Scenicu „promenio sve sem naziva“, te je to sada modernizovana i elektrifikovana verzija njegovog porodičnog bestselera, promovisao ga je krajem 2023. godine, a prve isporuke kupcima bi trebalo da budu obavljene u proleće ove godine.

Početna cena je manja od 40.000 evra, te je realtivno skup u odnosu na konkurente, a kada se automobil upotrebom potroši, može da se reciklira 90 odsto materijala od kojeg je napravljen, te se time može povratiti nešto uloženog novca.

Renault ističe da Scenic ima ultra-tanku bateriju u podu, te i veoma nisko težište, zbog čega je stabilniji od mnogih iz konkurencije, a ima i „toplotnu pumpu“ – opremu obično korišćenu u kućama – koja racionalno troši nastalu energiju i produžava domet e-vožnje.

Ima i veliki stakleni „panoramski krov“ koji se automatski zatamnjuje po volji putnika, te ne treba ispod njega rukom navlačiti ili uklanjati presvlake kao u drugim vozilima koja ga imaju.

U Ženevi je predstavljeno još nekoliko modela e-automobila, uključujući legendarni britanski brend MG i kinesku kompaniju BYD koja niskim cenama osvaja svetsko tržište „kao oluja“, ocenila je agencija AP.

Svega pet velikih svetskih proizvođača automobila ove godine na Salonu u Ženevi predstavilo je 15 svetskih i evropskih premijera što je delić od 140 premijera na Salonu 2019. – pre pet godina kada je izbrojano i više od 600.000 posetilaca.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...