Južnokorejska kompanija predviđa rast između 19 i 20 odsto

Hyundai očekuje rekordnu zaradu ove godine

AutomobiliBiznisSvet

24.10.2022 17:21 Autor: Redakcija Biznis.rs 5

Hyundai očekuje rekordnu zaradu ove godine Hyundai očekuje rekordnu zaradu ove godine
Kompanija Hyundai Motor očekuje da će imati rekordnu zaradu ove godine zahvaljujući jakoj prodaji premijum modela kao što su električni automobili i džipovi. Južnokorejska... Hyundai očekuje rekordnu zaradu ove godine

Kompanija Hyundai Motor očekuje da će imati rekordnu zaradu ove godine zahvaljujući jakoj prodaji premijum modela kao što su električni automobili i džipovi.

Južnokorejska kompanija je početkom nedelje objavila prognoze prema kojima će celogodišnji rast iznositi između 19 i 20 odsto, u odnosu na procene koje su u januaru bile između 13 i 14 odsto. Kada su u pitanju marže na operativni profit za 2022. godinu, prognoza je podignuta za jedan procentni poen – između 6,5 i 7,5 odsto, piše Financial Times.

Međutim, proizvođač automobila je kao potencijalne prepreke ističe visoku inflaciju, poremećaje u lancima snabdevanja i fluktuirajuće cene sirovina, iako se očekuje da će se globalna nestašica čipova i drugih komponenti ublažiti.

Optimistična prognoza dolazi nakon što je u kvartalnom izveštaju kompanije Hyundai objavljen pad profita od 3,4 odsto, odnosno od 1,5 biliona vona (1,04 milijarde dolara), zbog provizije na troškove zamene motora koja je iznosila 1,36 biliona vona. Prodaja je u tri meseca do septembra porasla je 30,6 odsto na međugodišnjem nivou, do 37,7 biliona vona , podstaknuta slabljenjem vona, koji je ove godine izgubio 17 odsto vrednosti u odnosu na dolar.

Kompanija Hyundai, koja se rangira među najvećih pet proizvođača automobila kada je prodaja u pitanju, uključujući i kompaniju Kia, saopštila je da je u trećem kvartalu prodaja električnih automobile porasla 27 odsto na međugodišnjem nivou, na 52.000 jedinica, koje čine pet odsto ukupne prodaje.

Kasnije u toku meseca počeće da radi prva fabrika južnokorejske kompanije namenjena za proizvodnju električnih vozila u Sjedinjenim Američkim Državama, vredna 5,5 milijardi dolara. Planirano je da fabrika sa sedištem u Džordžiji započne proizvodnju do 2025. godine, što je čini nepodobnom za poreske kredite propisane američkom Zakonom o smanjenju inflacije.

  • BIJUTI27

    24.10.2022 #1 Author

    Kompanija Hyundai i Kia su oduvek rangirani visoko među proizvođačima automobila kada je prodaja u pitanju..

    Odgovori

  • GOCA BG

    24.10.2022 #2 Author

    Svi prelaxze na el.automobile,samim tim i prodaja raste…

    Odgovori

  • MIŠKOVIĆ

    25.10.2022 #3 Author

    Odlično za kompaniju koja se planski razvija. Ulaze i zarada dolazi kao rezultat

    Odgovori

  • SUNCOKRET

    25.10.2022 #4 Author

    Hjundai je moćna firma, jedna od 5 najboljih u automobilska industriji a izgleda da će im električni automobili još popraviti rejting.

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...