Usporen rast cena na Ostrvu

Inflacija u Velikoj Britaniji 2,3 odsto u aprilu

Svet

22.5.2024 11:31 Autor: Vladimir Jokanović 1

Inflacija u Velikoj Britaniji 2,3 odsto u aprilu Inflacija u Velikoj Britaniji 2,3 odsto u aprilu
Inflacija u Velikoj Britaniji usporila je u aprilu na 2,3 procenta godišnje, sa 3,2 odsto u martu, zbog nižih troškova energije. Ekonomisti su očekivali... Inflacija u Velikoj Britaniji 2,3 odsto u aprilu

Inflacija u Velikoj Britaniji usporila je u aprilu na 2,3 procenta godišnje, sa 3,2 odsto u martu, zbog nižih troškova energije. Ekonomisti su očekivali veće usporavanje do 2,1 odsto, a inflacija u martu takođe je bila viša u odnosu na njihova očekivanja.

„Pad cena gasa i električne energije rezultirao je najvećim smanjenjem mesečne promene u godišnjim stopama CPIH (indeks cena koji uključuje troškove stanovanja) i CPI (indeks potrošačkih cena), dok je najveći, delimično nadoknađujući rast došao od motornih goriva, čije su cene ove godine porasle“, saopštila je Kancelarija za nacionalnu statistiku, prenosi Guardian.

Dobra vest je da je inflacija sada niža nego u evrozoni (2,4 odsto) ili SAD (3,4 odsto), ali cene su i dalje mnogo više nego što su bile pre godinu dana, tako da će biti potrebno vreme da popusti pritisak na porodične budžete, ocenio je britanski ministar finansija Džeremi Hant (Jeremy Hunt).

Prema njegovim rečima, jučerašnja potvrda MMF-a da veruje da će britanska ekonomija rasti brže u narednih šest godina nego ekonomije Francuske, Nemačke, Italije ili Japana, predstavlja ohrabrenje za budućnost. „Ipak, to ne znači da će se ljudi odmah osećati bolje jer smo prošli kroz veoma, veoma težak period sa pandemijom i energetskom krizom“, istakao je ministar.

Hant se priprema za predizborno smanjenje nacionalnog osiguranja uprkos upozorenju Međunarodnog monetarnog fonda o nadolazećoj rupi od 30 milijardi funti u javnim finansijama.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.