Posle velike štete zbog požara koji je izazvao električni automobil

Južna Koreja razmatra obaveznu sertifikaciju baterija za EV

SvetU fokusu

12.8.2024 11:33 Autor: Vladimir Jokanović 0

Južna Koreja razmatra obaveznu sertifikaciju baterija za EV Južna Koreja razmatra obaveznu sertifikaciju baterija za EV
Južnokorejski zvaničnici sastali su se u ponedeljak kako bi razgovarali o bezbednosti električnih vozila (EV) i da li bi trebalo zahtevati od proizvođača automobila... Južna Koreja razmatra obaveznu sertifikaciju baterija za EV

Južnokorejski zvaničnici sastali su se u ponedeljak kako bi razgovarali o bezbednosti električnih vozila (EV) i da li bi trebalo zahtevati od proizvođača automobila da otkriju koje su marke njihove baterije, usled rastuće zabrinutosti potrošača nakon što je požar u podzemnoj garaži ozbiljno oštetio stambeni blok.

Požar, koji je izbio 1. avgusta i za koji se čini da je spontano počeo u Mercedes-Benz EV parkiranom u garaži stambene zgrade, gašen je osam sati, a uništeno je ili oštećeno oko 140 automobila, dok su neki stanari morali da napuste svoje domove, prenosi Reuters.

Zamenik ministra životne sredine predvodi sastanak kojem takođe prisustvuju ministarstva transporta i industrije, kao i nacionalna vatrogasna agencija, rekao je jedan zvaničnik, a vlada će uskoro objaviti nova pravila.

U utorak će zvaničnici ministarstva transporta održati razgovore sa proizvođačima automobila, uključujući Hyundai Motor Group, Mercedes-Benz Korea i Volkswagen Group Korea, kako bi razgovarali o predlogu da se objave marke baterija korišćenih u EV automobilima, izvestili su mediji.

Snimci u medijima na kojima se vide desetine izgorelih automobila, od kojih su ostali samo metalni okviri, u požaru u parking garaži, pojačali su strahove potrošača u vezi sa EV automobilima, verovatno zbog činjenice da mnogi ljudi u Južnoj Koreji žive u stanovima, često sa parking garažama ispod njih.

Stručnjaci za automobile kažu da EV gore drugačije u poređenju sa automobilima sa motorima sa unutrašnjim sagorevanjem, pri čemu požari često traju duže i teže ih je ugasiti, jer imaju tendenciju da se ponovo rasplamsaju.

Proizvođači automobila trenutno moraju da pružaju određene informacije o vozilima, kao što je energetska efikasnost, ali samo ograničene detalje o baterijama i ne moraju da navode njihove proizvođače. Ono što bi bilo korisnije je sertifikacija opasnosti od požara svake marke baterija, predlažu južnokorejski zvaničnici.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.