Traži uklanjanje OTP banke sa liste "sponzora ruske invazije"

Mađarska nastavlja da blokira isplatu vojne pomoći Ukrajini

EUSvet

18.5.2023 08:53 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

Mađarska nastavlja da blokira isplatu vojne pomoći Ukrajini Mađarska nastavlja da blokira isplatu vojne pomoći Ukrajini
Mađarska će nastaviti da blokira isplatu nove tranše vojne pomoći Evropske unije Ukrajini sve dok Kijev ne ukloni mađarsku OTP banku sa liste međunarodnih... Mađarska nastavlja da blokira isplatu vojne pomoći Ukrajini

Mađarska će nastaviti da blokira isplatu nove tranše vojne pomoći Evropske unije Ukrajini sve dok Kijev ne ukloni mađarsku OTP banku sa liste međunarodnih sponzora ruske invazije, izjavio je u Beču mađarski ministar spoljnih poslova Peter Sijarto.

Posle sastanka sa šefom austrijske diplomatije Aleksanderom Šalenbergom, Sijarto je nedavno stavljanje OTP banke na tu ukrajinsku listu nazvao „skandaloznim i neprihvatljivim“ i dodao da Mađarska neće odobriti isplatu 500 miliona evra iz Evropskog mirovnog fonda EU dok banka ne bude uklonjena sa nje, objavila je agencija AP a prenela Beta.

„Ne možemo da podržimo izdvajanje još pola milijarde evra iz Evropskog mirovnog fonda za transfer oružja Ukrajini i nećemo dati zeleno svetlo za to sve dok je OTP banka na listi“, kazao je Sijarto.

Ukrajinska Državna agencija za sprečavanje korupcije označila je ovog meseca OTP banku kao međunarodnog sponzora ruskog rata protiv Ukrajine zbog njenog stalnog prisustva u Rusiji, što je izazvalo oštru reakciju mađarskih zvaničnika.

Pošto je bankarska grupa OTP uvrštena na listu, njena ukrajinska filijala je objavila da je „drastično smanjila svoje prisustvo na ruskom tržištu“ i da je njen tržišni udeo pao na svega 0,17 odsto.

Odnosi Mađarske i Ukrajine, dve susedne zemlje, zategnuti su zbog odbijanja Budimpešte da Kijevu isporuči oružje ili da dozvoli njegovo prebacivanje preko njihove zajedničke granice.

Sijarto je u Beču nagovestio da će Budimpešta blokirati i dodatne sankcije EU Rusiji ako Ukrajina ne skine OTP banku sa liste međunarodnih sponzora ruskog rata, uz ocenu da je Kijev „sve više neprijateljski nastrojen“ prema Mađarskoj.

„Sve dok Ukrajina drži OTP banku na listi međunarodnih sponzora rata, Mađarska ne može da pristane na odluke koje bi od Evropske unije i njenih država članica zahtevale dodatne ekonomske i finansijske žrtve“, rekao je Sijarto.

Za korišćenje sredstava iz Evropskog mirovnog fonda potrebno je jednoglasno odobrenje svih zemalja članica EU. U tom fondu za period 2021-2027. ima 5,7 milijardi evra, od kojih je 3,6 milijardi isplaćeno za vojnu podršku Kijevu od početka ruske invazije, navela je agencija AFP a prenela Beta.

  • MITAR

    20.5.2023 #1 Author

    I treba da nastave da blokiraju, svi nesto pamdtuju i onda ocekuju da im se izlazi u susret. Ukrajina ratuje za druge ne za sebe, ovo nije njihov rat nego rat EU i Amerike protiv Rudije gde su Ukrajinci zrtva njihovih ciljeva.

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...