Maersk objavio rast EBITDA od 56,5 odsto u trećem kvartalu

Tamni oblaci na horizontu za morski kontejnerski transport

Firme u fokusuSvetU fokusu

3.11.2022 10:24 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Tamni oblaci na horizontu za morski kontejnerski transport Tamni oblaci na horizontu za morski kontejnerski transport
Danski gigant Maersk očekuje da će sektor logistike i prevoza tereta ovu godinu završiti sa padom potražnje za kontejnerskim prevozom od dva do četiri... Tamni oblaci na horizontu za morski kontejnerski transport

Danski gigant Maersk očekuje da će sektor logistike i prevoza tereta ovu godinu završiti sa padom potražnje za kontejnerskim prevozom od dva do četiri odsto u odnosu na 2021. godinu zbog usporavanja privrednog rasta na globalnom nivou.

Maersk, čiji je tržišni udeo u ukupnom svetskom kontejnerskom prevozu 17 odsto, objavio je u sredu da je od jula do septembra ostvario rast EBITDA za 56,5 odsto, na 10,86 milijardi dolara, uz rast prihoda od 37 odsto, na 22,77 milijardi dolara uprkos smanjenju broja prevezenih kontejnera za 7,6 odsto u odnosu na isti period prošle godine, preneo je SeeBiz.

“Sa ratom u Ukrajini, energetskom krizom u Evropi, visokom inflacijom i nadolazećom globalnom recesijom, na horizontu je mnogo tamnih oblaka“, ocenio je generalni direktor Maerska Soren Skou u pisanoj izjavi.

Naveo da to utiče na kupovnu moć potrošača, koja je značajan faktor kada je reč o globalnoj potražnji za uslugama transporta i logistike.


Kontejnerski prevoz značajno je poskupeo tokom pandemije upravo zbog rasta lične potrošnje, što je dovelo do gužvi u lukama i kašnjenja isporuka. Iako su vozarine u međuvremenu pale, kontejnerski prevoz je i dalje skuplji nego što je bio pre pandemije.

“Vozarine su dostigle vrhunac i vidljivo je da je njihov nivo počeo da se normalizuje u trećem kvartalu ove godine, zbog smanjenja tražnje i zagušenja u lancima snabdevanja”, rekao je Skou.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...