direktor čuvene kompanije očekuje plitku recesiju u SAD

Za pet godina AI će zameniti 7.800 zaposlenih u IBM-u

BiznisHi-techSvet

3.5.2023 09:34 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Za pet godina AI će zameniti 7.800 zaposlenih u IBM-u Za pet godina AI će zameniti 7.800 zaposlenih u IBM-u
Izvršni direktor kompanije IBM Arvind Krišna (Krishna) rekao je da će američki IT gigant “pauzirati zapošljavanje za uloge za koje misli da bi mogle... Za pet godina AI će zameniti 7.800 zaposlenih u IBM-u

Izvršni direktor kompanije IBM Arvind Krišna (Krishna) rekao je da će američki IT gigant “pauzirati zapošljavanje za uloge za koje misli da bi mogle da budu zamenjene veštačkom inteligencijom u narednim godinama”.

Zapošljavanje u oblastima kao što su ljudski resursi biće suspendovano ili usporeno, rekao je Krišna u intervjuu za Bloomberg.

Ove uloge koje nisu okrenute klijentima obuhvataju otprilike 26.000 radnika. “Lako bih mogao da vidim da će 30 odsto njih zameniti AI i automatizacija tokom petogodišnjeg perioda. To bi značilo da će biti izgubljeno otprilike 7.800 radnih mesta.

Kako su alatke veštačke inteligencije osvojile maštu javnosti svojom sposobnošću da automatizuju korisničku podršku, pišu tekst i generišu kod, mnogi posmatrači su zabrinuti zbog njihovog potencijala da poremete tržište rada. Krišnin plan označava jednu od najvećih strategija u pogledu smanjivanja radne snage kao odgovor na tehnologiju koja brzo napreduje.

Svakodnevni zadaci kao što su izdavanje raznih potvrda ili premeštanje zaposlenih između odeljenja verovatno će biti potpuno automatizovani, rekao je Krišna. Neke funkcije ljudskih resursa, kao što je procena učinka radne snage, verovatno neće biti zamenjene u narednoj deceniji, dodao je on.

IBM trenutno ima oko 260.000 radnika i nastavlja da zapošljava ljude u razvoju softvera i ulogama koje podrazumevaju odnos sa klijentima. Pronalaženje talenata danas je lakše nego pre godinu dana, rekao je Krišna. Kompanija je ranije ove godine najavila otpuštanje oko 5.000 zaposlenih. Ipak, Krišna je rekao da je IBM zapravo povećao ukupnu radnu snagu, dovodeći oko 7.000 ljudi u prvom kvartalu.

Krišna je na direktorskoj poziciji usmeravao kompaniju na softver i usluge kao što je hibridni oblak. On je prodao pojedina preduzeća iz portfolija korporacije, koja su beležila niži rast, kao što je jedinica za upravljanje infrastrukturom Kydryl i deo poslovanja kompanije Watson Health.

Očekuje se da će novi koraci u produktivnosti i efikasnosti doneti dve milijarde dolara godišnje uštede do kraja 2024. godine.

Na kraju 2022. Krišna je rekao da veruje da bi SAD mogle da izbegnu recesiju. Sada, on vidi “potencijal za plitku i kratku“ recesiju do kraja ove godine.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...