Sve manje oglasa za poslove za programere

IT tržište rada u padu, sve više se traže mediori

Bolji posaoHi-techSrbija

24.4.2023 13:17 Autor: Redakcija Biznis.rs 3

IT tržište rada u padu, sve više se traže mediori IT tržište rada u padu, sve više se traže mediori
Broj oglasa za IT pozicije u prvom kvartalu 2023. godine je manji za čak 50 odsto u odnosu na isti period prošle godine, pokazali... IT tržište rada u padu, sve više se traže mediori

Broj oglasa za IT pozicije u prvom kvartalu 2023. godine je manji za čak 50 odsto u odnosu na isti period prošle godine, pokazali su najnoviji podaci sajta HelloWorld.rs.

Ovo je iznenadilo mnoge posmatrače tržišta, s obzirom na to da je prethodna godina bila obeležena visokom tražnjom za IT stručnjacima i brzim rastom industrije, navodi se u saopštenju.

Detaljnija analiza pokazuje da se u 2023. godini traži manji broj senior IT stručnjaka u odnosu na prošlu godinu, dok su mediori postali prioritet poslodavcima.

Prema pomenutim podacima, u prvom kvartalu čak 64 odsto svih oglasa upravo je namenjeno mediorima, 18 odsto seniorima, dok su ponude za juniore činile 15 procenata svih oglasa. U poređenju sa prošlom godinom, udeo oglasa za seniore se smanjio za pet odsto, dok se udeo oglasa za juniore povećao za sedam procenata.

Što se tiče najtraženijih pozicija u 2023. godini, na prvom mestu se nalaze software developer-i, što, kako se navodi, nije iznenađujuće s obzirom na njihovu važnost u razvoju softverskih rešenja. IT help desk/support pozicija se takođe nalazi na visokom drugom mestu, dok su system administrator/engineer, frontend developer i devops system administrator/engineer na trećem, četvrtom i petom mestu.

Kada se uzmu u obzir plate navedene na HelloWorld.rs, vidljivo je da su one ostale na istom nivou kao i prethodnih godina. Ipak, primećuje se da su software developer-i i u ovoj godini i dalje najplaćenija grupa IT stručnjaka.

Kada je reč o tehnologijama, JavaScript je najtraženiji programski jezik u prvom kvartalu, dok su SQL, Git, Linux i Agile takođe visoko rangirani na listi najtraženijih tehnologija.

Analiza sajta HelloWorld.rs pokazala je i da je značajan broj žena u potrazi za poslom u IT sektoru. Svaki četvrti kandidat koji traži posao na našem sajtu je žena. U saopštenju se ističe da to samo potvrđuje da je sve veći broj njih zainteresovano da napravi karijeru u IT sektoru.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...